Ciolek neočekivano dobio proljećni klasik Milan - San Remo

Ciolek je uspio da u posljednjih nekoliko metara pretekne favorita Petera Sagana i pobijedi u jednodnevnoj trci od 298 kilometara
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2013. 20:21h

Njemački biciklista Gerald Ciolek neočekivano je danas osvojio proljećni klasik Milan - San Remo, u trci na koju je vrijeme mnogo uticalo.

Ciolek je uspio da u posljednjih nekoliko metara pretekne favorita Petera Sagana i u jednodnevnoj trci od 298 kilometara pobijedi sa vremenom od pet sati, 37 minuta i 20 sekundi.

Treći je bio Fabijan Kanćelara, pobjednik iz 2008. godine i drugoplasirani u prethodna dva izdanja ove trke, kojom počinje sezona.

Ovogodišnja trka bila je skraćena za oko 45 kilometara kroz prolaz Turkino i ključni uspon Le Manije, zato što su snijeg i jaka kiša zakrčili stazu.

Nekoliko biciklista je odustalo od trke tada, a ostale su timski autobusi prevezli od tačke 117K do tačke 130K, odakle je trka ponovo krenula.

Među onima koji su odustali bili su pobjednik iz 2011. Metju Gos, zatim Tom Bonen i Vinćenco Nibali.

Šestorica lidera imala su prednost od sedam minuta i 10 sekundi u odnosu na peloton i ona je ostala pošto je trka nastavljena nakon dva sata prekida.

Sagan je nakon toga bio siguran i djelovalo je da će trijumfovati, ali je počeo da sprinta malo prerano, tako da ga je Ciolek pretekao, pobijedio za pola točka i zabilježio najveću pobjedu u karijeri.

Bonus video: