Ulje: Snižava loš holesterol

Kod pojave mnogih zdravstvenih problema, ovo se ulje koristi za detoksikaciju. Izlagati ga temperaturama do 100 stepeni C.
123 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2013. 11:00h

Postoji mnogo vrsta ulja koja se koriste za pripremu jela. U ovom kratkom pregledu navešćemo koja ulja je bolje koristiti hladna, a koja trpe visoke temperature, kao i koja su ulja zdravija i zašto. Različite vrste ulja daju karakterističan ukus jelima. Kako smo već utvrdili, obično se unosi mnogo više omega 6, nego omega 3 masnih kiselina.

Pravi odnos omega 6 i omega 3 bi trebalo da bude 3 : 1 (u današnjoj ishrani ovaj odnos je često 10 : 1, pa i veći).

Vrlo je važno da ulje koristite na odgovarajućoj temperaturi: pretjerano zagrijevanje može da poništi sve koristi koje ulje ima na zdravlje, pa čak i da zdravo ulje pretvori u štetno (kada polinezasićene masne kiseline pređu u trans masne kiseline). Generalno pravilo je da ulja koja sadrže omega 3 masne kiseline (laneno, konopljino i ulje repice) ne treba zagrijevati, a da ona koja pretežno sadrže omega 6 kiseline (maslinovo, suncokretovo, susamovo) mogu da se zagrevaju do 100 stepeni.

Čuvajte ulja na tamnom, hladnom mjestu.

Dajemo prednost hladno cijeđenim, nerafinisanim uljima ispred industrijski rafinisanih gdje su uništeni sastojci – esencijalne masne kiseline, a prisutne trans – masti, koje su veliki pomagači u nastanku kardiovaskularnih oboljenja i šećerne bolesti; one sprečavaju procese detoksikacije jetre, ometaju reproduktivne funkcije i … ovo je samo dio spiska neželjenih dejstava.

Suncokretovo ulje je najviše zastupljeno, ali! Preporučićemo vam da nabavite hladno cijeđeno, u koje je prešlo čitavo bogatstvo iz sjemena, naročito esencijalne masne kiseline (preovlađuju omega 6 masne kiseline). Fantastičan je izvor vitamina E.

Kod pojave mnogih zdravstvenih problema, ovo se ulje koristi za detoksikaciju. Izlagati ga temperaturama do 100 stepeni C. U prodavnicama zdravije hrane može da se nađe i suncokretov puter koji je značajna alternative manje zdravim namazima na bazi margarina.

Maslinovo ulje - kralj među uljima, kažu. U prodavnicama mogu da se nađu razne vrste raznih proizvođača. Preporučujemo ekstra djevičansko, koje je bogato biljnim oksidansima. Od nezasićenih, dominiraju omega 6, a od zasićenih omega 9 kiseline.

Kardiovaskularni sistem, antioksidansi - slobodni radikali, detoksikacija organizma – termini opštepoznati kada se spomene maslinovo ulje. Njime mogu da se prelivaju salate, može da se koristi za grilovanje povrća ili da se dodaje na kraju kuvanja u mnoga jela. Podnosi temperature do 170 stepeni.

Sad već nije problem pronaći ni ulje od sjemenki grožđa. Odlično je za varijante koje podrazumijevaju kratko prženje. Da bi se sačuvale omega 6 masne kiseline, prija mu temperatura do 93 C, ali podnosi i više. Snižava loši holesterol.

Trebaće nam još prostora za još nekoliko zdravijih masnoća.

Suncokretovo ulje je najviše zastupljeno, ali! Preporučićemo vam da nabavite hladno cijeđeno, u koje je prešlo čitavo bogatstvo iz sjemena, naročito esencijalne masne kiseline (preovlađuju omega 6 masne kiseline)

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: