Vremeplov: Na Balkanu fali energije

0 komentar(a)
struja, isključenje struje, Foto: Shutterstock
struja, isključenje struje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.06.2018. 09:05h

Svaki šesti stanovnik zapadnog Balkana suočava se sa energetskom nestašicom, upozorili su iz Međunarodne agencije za energiju (IEA). IEA je u novom izvještaju navela da je energetska kriza na području zapadnog Balkana uslijedila nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije, tokom prošle decenije.

Agencija je u studiji pod naslovom Energija na zapadnom Balkanu: put reformi i obnove, ukazala na potrebu brzog obnavljanja postojećih i izradnju novih elektroenergetskih postrojenja u regiji, prenosi SEEbiz.

IEA, osim toga, ukazuje na znatno veću energetsku potrošnju u zemljama zapadnog Balkana, u odnosu na standarde EU i OECD.

Prema studiji, zapadni Balkan bi mogao igrati “važnu ulogu” u realizaciji novih projekata za transport nafte i prirodnog plina iz regije Kaspijskog mora i Bliskog istoka u Evropu. U analizi, koju je ranije objavila Svjetska banka, navodi se da će zemlje Z. Balkana i ostalih djelova Jugoistočne Evrope, isključujući Mađarsku, do kraja naredne decenije morati da investiraju oko 9,5 milijardi eura u izgradnju novih energetskih objekata, dok 5,8 milijardi eura treba da ulože u rekonstrukciju postojećih proizvodnih kapaciteta.

Bonus video: