Policajac mu slomio nos, jer je pjevao „Zvezdine” pjesme

Danilovgrađani Radovan Ćipović i Ivan Rešetar tvrde da ih je saobraćajni policajac pretukao bez razloga
209 pregleda 99 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 19:44h

Radovan Ćipović (22) i Ivan Rešetar (23) iz Danilovgrada, tvrde da ih je saobraćajac u uniformi prije dvije noći, na magistralnom putu Nikšić - Podgorica, pretukao bez ikakvog povoda.

Zbog toga su juče, u konsultaciji sa advokatom, podnijeli prijavu tužilaštvu.

Iz Uprave policije "Vijestima" je saopšteno da su Ćipović i Rešetar, 1,30 časova, dežurnoj službi policije u Danilovgradu podnijeli prijavu protiv dva službenika te ispostave, nakon čega je o slučaju obaviješteno Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

"Policijski službenici su prikupili obavještenja na okolnosti događaja navedenog u prijavi u cilju dostavljanja istih nadležnom tužiocu. U toku je prikupljanje i ostalih dokaza, koji će takođe biti dostavljeni nadležnom državnom tužiocu. Od izjašnjenja nadležnog tužioca zavisiće preduzimanje eventualnih mjera protiv policijskih službenika na koje se prijava odnosi", piše u odgovoru UP.

Mladići iz Danilovgrada su ispričali "Vijestima" da su se oko 23 časa vraćali pješke iz kafane Sutjeska ka Novom selu i pjevali navijačke pjesme "Crvene Zvezde". Negdje na pola puta, ispričao je Ćipović, iz službenog automobila izašao je policajac i pretukao ih.

"Izašao je uniformisan momak, prišao nam, ništa nas nije pitao, prvo je njega udario zatvoranom pesnicom, a onda mene. Ivan je eskivirao udarac i nije ga dobro zakačio, mene jeste, polomio mi je nos, potekla je krv, a onda je opet prešao na Ivana", priča Ćipović

“Pjevali smo navijačke pjesme, nije bilo nikakvih uvreda po nacionalnom pitanju bilo čega, totalno bezazlene pjesme. Upalili su se farovi i vidjeli smo automobil policije. Upalili su i rotaciono svijetlo. Rekao sam Ivanu 'evo milicija'. Izašao je uniformisan momak, prišao nam, ništa nas nije pitao, prvo je njega udario zatvoranom pesnicom, a onda mene. Ivan je eskivirao udarac i nije ga dobro zakačio, mene jeste, polomio mi je nos, potekla je krv, a onda je opet prešao na Ivana. Tada sam ga pitao - zaštpo upotrebljava silu, kad nas čak nije ni legitimisao. Ponovo me izudarao nekoliko puta i priveo nas kod kola, legitimisao i pretresao", ispričao je Ćipović.

On je istakao da je policajac, koji im se predstavio kao Matković, i tada primjenio prekomjernu silu. Nakon pretresa, tvrde njih dvojica, policajac im je rekao da uđu u automobil, a zatim je Rešetaru vratio dokumenta i rekao mu da izađe iz vozila.

Ćipović tvrdi da su policajci nakon što je njegov drug izašao iz kola pokušali da se nagode sa njim, kako ih ne bi prijavio, a da je on insistirao da ga vode u Hitnu pomoć i u stanicu policije kako bi podnio prijavu protiv njih.

"Odbli su to da urade. Ivan je nekoliko puta kucao na prozor da vidi šta je sa mnom, krvarim li i koliko će da nas zadrže. Taj policajac ga je izmršikao, izvrijeđao.. Rekao sam im da me voze kući i da će me neko moj prebaciti da mi se ukaže pomoć, pristali su. Tokom puta insistirali su na tome da se dogovorimo kako ćemo, da se nađemo na kafi i dogovorimo da ne podnosimo prijavu protiv njih. Rekli su da smo mi krivi jer nismo nosili fluorescentne prsluke, ali i da su i oni krivi. Ivan im je rekao da su mogli da nam napišu prijavu i da nije bilo potrebe da primijenjuju silu. Ivan je u međuvremenu upalio telefon da snima, ali ga je policajac primjetio, zaustavio automobil izvukao i njega napolje, zavrnuo mu ruku, oduzeo mobilni, pronašao audiosnimak i izbrisao ga", kazao je Ćipović.

Rešetar je ispričao da su, nakon što je policija Ćipovića prebacila do kuće, i njega odvezli. Tada mu je, kako tvrdi, policajac rekao da su pogriješili, jer se nisu pridržavali saobraćajnih pravila.

tražio mu je broj telefona, kako bi se čuli i dogovorili što da rade dalje.

“Dao sam u broj telefona sa namjerom da vidim dokle čovjek može da ide posle njegovog postupka i da li će zvati da se nađemo, popjemo piće i sve zaboravimo i zataškamo. Čim sam izašao iz auta rekao sam ocu što se desilo", ispričao je Rešetar.

Ćipović radi kao konobar u jednom danilovgradskom kafiću, a Rešetar je student stomatologije. NJih dvojica tvrde da nikada nijesu imali problema sa zakonom, pa čak ni da nikada nijesu ni legitimisani na ulici, zbog čega im je nejasno zašto su bili izloženi policijskoj torturi.

Naglasili su da ih je tukao samo jedan od dvojice policajaca koji su bili u patroli, ali i da drugi nije pokušavao da spriječi kolegu.

Oni su juče su u Osnovnom tužilaštvu davali izjave.

Naglasili su da ih je tukao samo jedan od dvojice policajaca koji su bili u patroli, ali i da drugi nije pokušavao da spriječi kolegu

“Nije vam ovo Srbija”

Rešetar je kazao da neće odustati od tužbe i da će tražiti suspenziju policajca.

"Tužićemo njega privatno, ali i policiju. Smatramo da je ovo sramotno. Ovo nije demokratska država, ako ne možemo slobodno da se šetamo. Imam trudnu ženu, ona je sinoć preživjela traumu kad sam došao kući. Nema potrebe za tim. Treba li sjutra i moje dijete da policija bije, čija je dužnost da štiti građane?", pitao je Ćipović. Rešetar je ispričao da im je policajac, koji ih je tukao, rekao "ovo vam nije Srbija".

"Ne razumijem zbog čega to. Čovjek može da se osjeća bilo kako, da navija za Zvezdu, Barselonu, Budućnost, bilo koji fudbalski tim, to nema nikakve veze. Mi nismo nikoga provocirali, niti želimo da širimo neku nacionalističku mržnju kao što i nismo, ne znam zbog čega nam je rekao 'ovo vam nije Srbija'", rekao je Rešetar.

Galerija

Bonus video: