Tužilac provjerava porijeklo imovine Budvana

Prvostepenom presudom, Trnski, Dragović, Vujović, Pima, Stojanović i Karadžić, osuđeni su na po godinu zatvora
594 pregleda 22 komentar(a)
Budvani, AMD, Foto: Arhiva Vijesti
Budvani, AMD, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.03.2013. 19:56h

Budvani Marko Vujović, Slobodan Pima, Srđan Stojanović, Bojan Karadžić i Stevica Dragović, koji se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, privedeni su juče zamjenici specijalnog tužioca za organizovani kriminal Mariji Raspopović na saslušanje, povodom finanijske istrage koja je pokrenuta u okviru slučaja AMD Budva.

Prema informacijama “Vijesti”, Raspopović je saslušala ponaosob svakog od osuđenika i detaljno ih ispitivala o porijeklu njihove i imovine uže rodbine.

Podateke o imovini tih Budvana, tužiteljki su prethodno dostavili inspektori budvanske policije, koji su po njenom nalogu informacije o tome prikupljali proteklih mjeseci.

Krajem septembra 2012. petorica osuđenih u slučaju “Auto moto društvo (AMD) Budva”, otišli su na izdržavanje zatvorske kazne.

Osim pomenutih, u pritvor je tada pošao i njihov kolega Igor Trnski.

Apelacioni sud je sredinom juna prošle godine potvrdio prvostepenu presudu u slučaju “AMD Budva” i u obrazloženju detaljno naveo da je Viši sud u Podgorici pravilno utvrdio sve činjenice bitne za donošenje zakonite odluke.

Podateke o imovini tih Budvana, tužiteljki su prethodno dostavili inspektori budvanske policije, koji su po njenom nalogu informacije o tome prikupljali proteklih mjeseci

Isti sud uvažio je žalbu specijalnog tužioca za suzbijanje organizovanog kriminala i preinačio presudu u dijelu odluke o kazni, tako što su optuženi Trnski i Stevica Dragović, za krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi, osuđeni na po godinu i šest mjeseci zatvora.

Prvostepenom presudom, Trnski, Dragović, Vujović, Pima, Stojanović i Karadžić, osuđeni su na po godinu zatvora, dok je Svetlana Dragović, osuđena na šest mjeseci.

Oni su proglašeni krivim da su državnu imovinu Auto-moto društva Budva, upisali na privatne firme i da su pokušali da pribave protivpravnu imovinsku korist više od tri miliona eura.

U presudi Apelacionog suda piše da, iz detaljnog obrazloženja, proizlazi da je svaki optuženi bio svjestan da sa drugim učestvuje u izvršenju krivičnog djela i daje krivično djelo, izraz njihove zajedničke volje.

U presudi Višeg suda piše da je Trinski, u novembru 2008. u Upravi za nekretnine PJ Budva, podnio zahtjev za uknjižbu prava korišćenja nad nepokretnostima i objektima, pokušavajući da na taj način pribavi protivpravnu-imovinsku korist u iznosu od 3.344.870 eura, za AMD “Budva” D00 Budva.

“Međutim, bili su spriječeni odlukama Ministarstva finansija i Upravnog suda Crne Gore, koji su poništili rješenje Uprave za nekretnine PJ Budva od 30. decembra 2008. godine o upisu prava korišćenja na naznačenim nepokretnostima”, piše u presudi.

Bonus video: