Fetel brani kraljevstvo

Trka u Albert parku, koja je zakazana za nedjelju u 7 ujutro po našem vremenu, probudiće „najbrži karavan” iz zimskog sna i držati ljubitelje automoto sporta budnim sve do 24. novembra
4 komentar(a)
Sebastijan Fetel, Foto: Beta AP
Sebastijan Fetel, Foto: Beta AP
Ažurirano: 15.03.2013. 10:18h

Može li Sebastijan Fetel da sruši nove granice, hoće li Luis Hamilton vratiti staru slavu Mercedesu, da li će se Ferari napokon domoći titule...

To su samo neka od pitanja pred 64. sezonu Formule 1, koja je rano jutros i zvanično počela prvim treninzima za Veliku nagradu Australije.

Trka u Albert parku, koja je zakazana za nedjelju u 7 ujutro po našem vremenu, probudiće „najbrži karavan” iz zimskog sna i držati ljubitelje automoto sporta budnim sve do 24. novembra, kada se održava VN Brazila.

Kozmetičke promjene

U iščekivanju radikalnih promjena za narednu sezonu, čelnici F1 su za ovu godini priredili samo kozmetičke izmjene u pravilima. Najveća razlika u odnosu na prošlu sezonu bi trebalo da bude u pneumaticima, jer proizvođač „Pireli” tvrdi da će nove gume omogućiti brže krugove.

S obzirom na to da više nema HRT-a, u gridu će biti 11 ekipa. Samim tim, došlo je do izmjena u kvalifikacijama - u prva dva kruga će ispadati po šest, a ne sedam vozača kao lani.

Crni biser za nadu

Među 22 vozača, samo su petorica debitanti - Francuz Žil Bjanki i 21-godišnji Britanac Maks Čilton u Marusiji, njegov vršnjak iz Meksika, Meksikanac Esteban Gutijeres u Zauberu, Holanđanin Gido van der Garde u bolidu Katerama, te Finac Valteri Botas, koji će voziti za Vilijams.

Najznačajnija promjena je, svakako, prelazak Hamiltona iz Meklarena u Mercedes. Crni biser možda nema ni približno dobar bolid kao Red Bul, ali ima neviđenu želju za uspjehom. Upravo je ta njegova želja nada Mercedesa, koji se „otvorio” da bi britanski as naslijedio legendarnog Mihaela Šumahera.

Šampion favorit na kladionicama

Kada su u pitanju šanse vozača da osvoje titulu, bukmejkeri nemaju dilema - najveći favorit je Sebastijan Fetel, za čiju je četvrtu uzastopnu krunu kvota 2,30.

Iza njemačkog asa su njegov prošlogodišnji pratilac Fernando Alonso (4,00), prvi pilot Vlijamsa Dženson Baton (6,50), Hamilton (9,00), te Kimi Raikonen (12,00), koji se lani vratio na staze i osvojio 3. mjesto.

"Važno je da počnemo bolje nego prošle godine, mada nam je teško da krenemo gore. Bili smo predaleko na sredini sezone, zbog čega smo ove zime naporno radili. To nam daje mnogo više samopouzdanja i optimizma pred početak sezone, ali nikada ne možete znati šta će da se desi. Mislim da će ovo biti veoma zanimljiv šampionat, a da će prve dvije trke u Australiji i Maleziji biti izuzetno uzbudljive, jer su staze teške, a vrijeme promjenljivo", rekao je Alonso.

Fetel najbrži na prva dva treninga

Fetel je danas najbrža vremena na oba treninga pred Veliku nagradu Australije.

Fetel je najbrži krug na prvom treningu na stazi Albert park u Melburnu prevezao za minut i 27,211 sekundi, ispred dvojca iz Ferarija Felipea Mase i Fernanda Alonsa.

Njemac je na drugom krugu postavio vrijeme minut i 25,908 sekundi, čime je bio brži od klupskog kolege Marka Vebera, koji je bio sporiji za 0,271 sekundu.

Vozač Mercedesa Niko Rozberg bio je treći na drugom treningu, ali je imao neuspeh pošto mu je pred kraj otkazao mjenjač, nedugo nakon što je njegov novi timski kolega Luis Hamilton izletio sa staze i udario u zid.

U subotu će se u Melburnu od sedam časova po našem vremenu voziti kvalifikacije, dok je trka zakazana za isto vrijeme u nedjelju.

Bonus video: