Lideri DF: Vujanović, Medenica i Čarapić da podnesu ostavke

Lideri DF-a pozvali su Vujanović, Medenicu i Čarapić da odmah podnesu ostavke
54 pregleda 58 komentar(a)
Nebojša Medojević, Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.03.2013. 15:13h

Lideri Demokratskog fronta i članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost zatražili su ostavke i hitne sjednice u vrhu države zbog “ugrožavanja nacionalnog interesa i evropskih integracija” odlukom Apelacionog suda da se ukine presuda Dušku Šariću i Jovici Lončaru za šverc droge i pranje para od kokaina.

Apelacioni sud je presudio da Duško Šarić nije organizovao kriminalnu organizaciju za šverc droge, dok će, po istoj odluci, Viši sud u Bijelom Polju ponovo suditi Šariću i Lončaru za pranje para.

Članovi Odbora za bezbjednost iz DF pozvali su predsjednice Apelacionog i Vrhovnog suda Svetlanu Vujanović i Vesnu Medenicu,t e vrhovnu državu tužiteljku Ranku Čarapić da odmah podnesu ostavke jer su “činjenjem i nečinjenjem ugrozile nacionalne interese i evropske integracije i poslale opasnu poruku građanima i međunarodonoj zajednici”.

Od predsedničkog kandidata DPS Filipa Vujanovića, članovi Odbora Predrag Bulatović, Andrija Mandić i Nebojša Medojević su zatražili da se povuče iz izborne trke.

Trojica opozicionih poslanika smatraju da bi motivi, kako je rekao Medojević na pres konferenciji u Skupštini, skandalozne odluke Apelacionog suda biti mnogostruki.

“Najrealnije je da se radi o prijetnjama Darka Šarića da će progovoriti o vezama svog narokartela sa vrhom režima, vrhom korumpirane policije i službi za bezbednost i naravno vladajuće DPS pošto znamo da je na prethodnim predsjedničkim izborima Darko Šarić prakitčno vodio kapmanju Filipa Vujanovića u Pljevljima i uticao na rezultat u tom gradu,” ocijenio je Medojević.

On je kao i razlog naveo i ”moguću korupciju u Apelacionom sudu”, odnosno da su “ kriminalni klanovi pronašli način da potkupe određene sudije”.

“Može biti i da se radi o podršci kampanji kandidata DPS jer je poznato da je klan Šarića jako finansijski moćan i uticajan i da bi mogao da pomogne Vujanoviću da bez obzira na lošu poziciju koju ima u kampanji i pobjedi na izborima,” dodao je Medojević.

Kao motiv odluke Apelacionog suda članovi skupštinskog odbora iz DF vide i “sukob klanova u vrhu vlasti, odnosno u policiji, ANB, pravosuđu”.

“Ovo može biti i posledica dugog tinajućeg sukoba Medenice i Vujanović, koji na ovaj način imati veoma negativne posledice,” smatra on.

Medojević je zatražio od Filipa Vujanovića da povuče kandidaturu za predsjednika” jer se radi o kontinutitetu odluka i njega kao predsjednika, koji je abolirao jednog od vodećeg člana klana narko klana zbog bolova u leđima i loše socijalne situacije.”

Vujanović je ranije pomilovao i Dragana Dudića Frica, za koga je nakon smrti potvrđeno da je u Srbiji bio pod istragom kao važna karika u Šarićevom klanu.

Opozicioni poslanici smatraju da odluka Apelacionog suda nije izolovan slučaj u pravosuđu.

“Radi se o kontinuitetu ponašanja kada su u pitanju najkrupniji sudski slučajevi, poput ubistava Duška Jovanovića i Slavoljuba Šćekića, kao i narkobosova Šarića, Nasera Keljmendija i Safeta Kalića na kojima je pravosudje palo na ispitu i pokazalo nedostatak kapaciteta da se bavi svojom ustavnom ulogomom u slučajevima povezanim sa vrhom režima i mafije,” objasnio je Medojević podsjećajući da se u okruženju pripadnici Šarićevog klana hapse i osuđuju.

Članovi skupštinskog Odbora, koji kontroliše bezbjednosne službe, smatraju da je presuda Apelacionog suda “ uznemirujuća poruka javnosti i da će imati negativne posljedice na pozicije Crne Gore u pregovorima EU”.

Nebojša Medojević je pozvao Ranka Krivokapića da kao lider SDP-a raskine koaliciju sa DPS, navodeći da “je očigledno nepostojanje volje ključnih ljudi u policiji i pravosudju da se izbore protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokim nivoima”.

Od predsjednika Odbora za bezbjednost Mevludina Nuhodžića on je zatražio da hitno zakaže sjednicu na kojoj bi se razgovaralo o djelovanju Šarićevog klana. “Klan u Crnoj Gori još deluje i određenu politčku logistiku.

Kao članovi Odbora treba da vidimo kakvim informacijama raspolažu ANP i policija.Likvidacija nekoliko članova klana i presuda Apelacionog suda nam govori da je Šarić vrlo blizu, možda i u Crnoj Gori jer ovakve stvari ne moćete raditi na daljinski upravljač,”rekao je Medojević

Da li su sudije korumpirane

Predrag Bulatović, Andrija Mandić i Nebojša Medojević juče su od Ranka Krivokapića zatražili da odmah zakaže hitnu sednicu parlamenta, na kojoj će se raspravljati o stanju u sudstvu, odnosno zbog čega Crna Gora ima “vrlo loše rezulate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

“ Tražimo i hitnu sjednicu Sudskog savjeta, posebno Etičkog komiteta kako bi se utvrdili razlozi da Svetlana Vujanović donese ovakvu odluku. Tražimo i hitnu intervenciju Ministarstva pravde i njhove inspekcije da vidi koji su motivi ovakve odluke. Zahtijevamo od VDT da utvrdi da li je bilo korupcije

korupcije kod sudija Apelacionog ili drog suda. Pozivamo kolege iz SNP i Pozitivne da napuste Ustavni odbor ukoluko vladajuća većina ne prihvati reizbor sudija i tužilaca, kao i dvotrećinsku većinu prilikom izbora VDT i predsjednika Sudskog savjeta,” rekao je Medojević.

Bonus video: