Filip Rot proglašen za najboljeg živog američkog pisca

Polovina anketiranih pisaca smatra da je njegov sopstveni život tema koju on najuspešnije obrađuje u svojim djelima
129 pregleda 1 komentar(a)
Filip Rot, Foto: Beta/AP
Filip Rot, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.03.2013. 15:18h

Osamdeseti rođendan 14. marta Filipu Rotu će njegove američke kolege čestitati zdravicom kojom su ga u anketi koju je sproveo časopis “Vulture” proglasili za najvećeg živog američkog pisca.

U anketi je učetvovalo 30 književnika među kojima su Salman Ruždi, Nel Frojdenberger, Džems Franko i drugi. Od njih je 23 odgovorilo da je Filip Rot najveći živi američki pisac, a samo jedan od sedam anketirnih koji su negativno odgovorili predložio je kao alterantivu Dona Delila.

Od anketiranih pisaca je 17 procenata okvalifikovalo Filipa Rota kao ženomrsca, a skoro svi su odgovorili da je Rot zaslužio Nobelovu nagradu za književnost.

U oktobru 2012. je obznanio da je završio svoju književnu karijeru i da prestaje s pisanjem

Polovina anketiranih pisaca smatra da je njegov sopstveni život tema koju on najuspešnije obrađuje u svojim djelima, a za najbolju njegovu knjigu četvrtina anketiranih je izabrala „Šambatsko pozorište” koje je Bret Iston Elis nazvao „posljednjim istinski uzbudljivim romanon.“

Nel Frojdenberger je izjavila da joj se ne sviđa kako novoproglašni najbolji savremeni američki pisac piše o ženama, a još manje to kako se osjeća kad o njima govori. Po mišljenju Čarlsa Boka u vrline Filipu Rotu treba ubrojiti to „što je vrlo smiješan, kao i to što je naglavačke izokrenuo predstavu o američkim Jevrejima, što je osvijetlio istinu da mu njegov unutrašnji neandertalac omogućava da piše s takvim gnjevom.“

Filip Rot je autor više od dvadeset romana („Zbogom Kolumbo“, “Portonijeva žalopojka“, “Ljudska mrlja“ , „Baština“, „Operacija Šajlok”, „Šabatsko pozorište” ....) za koje je dobio najznačajnije američke nagrade za književnost među kojima i Nacionalnu nagradu za književnost SAD.

U oktobru 2012. je obznanio da je završio svoju književnu karijeru i da prestaje s pisanjem.

Bonus video: