Savići ispitivani mimo zakona

Prema optužnici, Nebojša Savić počinio je ubistvo na podmukao način, dok je njegov brat Gajo, optužen zbog pomaganja u ubistvu
78 pregleda 3 komentar(a)
hapšenje Budva, Nebojša Savić, Gajo Savić, Rastislav Cvetkov, Foto: Savo Prelević
hapšenje Budva, Nebojša Savić, Gajo Savić, Rastislav Cvetkov, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.03.2013. 21:13h

Predsjednik vijeća sudija Vesna Moštrokol izdvojila je iz spisa predmeta zapisnike o saslušanju u policiji u Budvi Nebojše Savića i njegovog brata Gaja, osumnjičenih da su na podmukao način u Budvi ubili bugarskog državljanina Rastislava Cvetkova.

Sudija je juče u nastavku suđenja u Višem sudu u Podgorici, kazala da 25. marta 2011. osumnjičena braća Savić na saslušanju u policiji Područne jedinice u Budvi, nijesu upozoreni da sve što izjave može se koristiti protiv njih.

“Zapisnici o saslušanju Nebojše i Gaja Savića sačinjeni su suprotno Zakoniku o krivičnom postupku (ZKP), jer nijesu upozoreni da sve što izjave može se koristiti protiv njih u postupku. Izdvojen je i zapisnik sa glavnog pretresa 5. oktobra 2011, u dijelu kada su iznosili odbranu, zato što na suđenju nijesu upoznati da mogu, prema novom ZKP-u, sami da izaberu branioca po službenoj dužnosti, sa spiska Advokatske komore Crne Gore. Prije iznošenja odbrane, tadašnji predsjednik vijeća nije ih upozorio na ovu mogućnost. Nakon pravosnažnosti ovog rješenja, zapisnici će biti predati sudiji za istragu i ne mogu se koristiti u ovom postupku”, kazala je sudija Moštrokol.

Branilac Nebojše Savića, advokat Miodrag Bojanić, najavio je mogućnost da, ukoliko Apelacioni sud potvrdi tu odluku Višeg suda, odbrana će odustati od saslušanja svjedoka Aleksandra Tomovića i Milojice Džarića.

Prema optužnici, Nebojša Savić počinio je ubistvo na podmukao način, dok je njegov brat Gajo, optužen zbog pomaganja u ubistvu.

Suđenje se nastavlja 17. aprila.

Bonus video: