Antona Stanaja ubio njegov radnik Mujo Sefa

"Kad su ušli unutra, Anton je (...) nešto je gledao na telefonu. Kako je krenuo da sjedne, samo se čuo pucanj. Usmrtio ga je, prvim metkom"
769 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2013. 08:47h

Suvlasnika Rokšpeda Antona Stanaja ubio je njegov radnik Mujo Sefa sa Kosova prošle sedmice, koji je nožem ranio i njegovog prijatelja Afri Šalju, rekao je kasno sinoć u Podgorici Nikola Plumaj, takođe zaposlen kod Stanaja.

Stanajevo tijelo dopremljeno je sinoć oko 21 sat u Podgoricu, nakon što je oko 19 časova avionom iz Istanbula stiglo u Tiranu, gdje su ga dočekali brat Nuo, članovi porodice i mnogobrojni prijatelji.

“Mi smo tamo imali posao transporta kamionima. Radili smo transport za UN i nevladine organizacije, od Kenije, do juga Sudana. Mujo je imao papire UN i završavao je svu papirlogiju u vezi prodaje, uvoza i izvoza za našu kompaniju”, rekao je Plumaj.

On je kazao da je za ubistvo saznao od kolege Envera Ademija oko sedam i po ujutro 8. marta, i da je Stanaja “zatekao na stolici mrtvog” u prostorijama firme.

“Mujo je izgleda naišao na Ademija, pri izlazu iz svoje sobe, i rekao mu 'molim te nazovi mi Antona'... Anton je pošao sa Afri Šaljom i oni su došli zajedno u Mujinu sobu.

Kad su ušli unutra, Anton je imao telefon u ruci, i ključ od 'landrovera', nešto je gledao na telefonu. Kako je krenuo da sjedne, samo se čuo pucanj. Usmrtio ga je, prvim metkom”, rekao je Plumaj.

Plumaj je kazao da je Sefa, nakon što je pucao u Stanaja, ostavio pištolj, a kada ga je Šalja pitao “šta uradi, čovječe Božiji, kako ubi Antona”, izvadio je nož iz džepa i ubo ga četiri puta. “Šalja je pao onesviješćen. Sefa je onda izašao iz sobe i istrčao ka UN bazi da pobjegne“

On je kazao da je Sefa onda ostavio pištolj, a kada ga je Šalja pitao “šta uradi, čovječe Božiji, kako ubi Antona”, Sefa je izvadio nož iz džepa i ubo ga je četiri puta.

“Šalja je pao onesviješćen. Mujo Sefa je onda izašao iz sobe i istrčao ka UN bazi da pobjegne“.

Plumaj je kazao da su Sefu sudanska policija i vojska uhapsili u bazi UN, i da je je sada u zatvoru, “čeka suđenje”.

Stanaj je navodno Sefi dan prije ubistva tražio da vidi papire kompanije, da “vidi u kakvom je stanju”, pa Plumaj tu vidi motiv ubistva.

“Vjerovatno je da je postojao neki problem sa papirima, da je tu bio neki vrlo ozbiljan problem. Zbog čega bi drugo došlo do ubistva. On Antonu jeste rekao da nije problem da dobije papire. Sjutradan ga je zvao i ubio”.

On je rekao da su noć uoči ubistva bili zajedno, družili, se slušali muziku. “Nije bilo nikakve svađe”, rekao je Plumaj

Stanaj je bio suvlasnik firme "Rokšped", koja se bavi prodajom automobila, duvana i stranih alkoholnih pića, a u vlasništvu je imao i prodajnu mrežu štampe.

Prije dvije godine Stanaj je u Okružnom sudu u Beogradu osuđen na šest i po godina zatvora i kaznu od 100.000 eura zbog organizovanog regionalnog šverca cigareta, a nakon izricanja presude pušten je iz gotovo četvorogodišnjeg pritvora uz jemstvo od 400.000 eura.

Po tijelo ubijenog Stanaja njegovi najbliži i bliski prijatelji krenuli su juče ujutru, ali je zbog problema sa letom avion iz Istanbula sletio oko 19 časova. Pred aerodromom “Majka Tereza” u Tirani, kratkim govorima od njega su se oprostili predsjednik Gradske opštine Tuzi Franjo Ljuljđuraj i poslanik u albanskom parlamentu Đoka Uljdedaj.

Ljuljđuraj je kazao da je Anton bio glava kompanije Rokšped i veliki vizionar. On je rekao da je Stanaj tragično nastradao u momentu kada je za sobom ostavio sve probleme i trebalo da uživa u plodovima svoga rada.

Članovi porodice Stanaj sa Franjom Ljuljđurajem (Foto: V. Belojević)

Stanaj je navodno Sefi dan prije ubistva tražio da vidi papire kompanije, da “vidi u kakvom je stanju”, pa Plumaj tu vidi motiv ubistva

“Otišao je u najboljim godinama, kada je trebalo najviše da doprinese. Bio je vizionar i uspio je da riješi problem koji ga je zadesio, a svako od nas se jednom u životu sretne sa velikim problemom. Ostavio je za sobom skrhanog oca čija je uzdanica bio" kazao je Ljuljđuraj uplakanoj rodbini.

Predsjednik GO Tuzi je kazao da su mnogobrojni građani iz svih krajeva Evrope i svijeta, koji su prethodnih dana dolazili da utješe porodicu Stanaj, pokazali da su ta familija i kompanija čuvene samo po dobru. On je istakao da je Anton potomak ugledni porodice, koja je uvijek imala novca i nesebično ga dijelila onima u nevolji.

“Izgubili smo velikog čovjeka. Izgubili smo velikog biznismena. Sretan sam sto sam ga poznavao”, kazao je Uljdedaj, poslanik Demokratske partije u albanskom parlamentu.

Među okupljenima, ispred aerodroma, osim porodice, bili su i funkcioneri Demokratskog saveza Nikola Camaj, Građanske inicijative Vasilj Siništaj i Smailj Maljić Čunmuljaj, kao i podgorički autoprevoznik Haris Alivodić.

Povorka se oko 20 sati uputila ka granici sa Crnom Gorom, koju su prešli oko 21.30 časova. Da bi povorka sa više od stotinu vozila stigla što prije, put od Skadra do Božaja regulisala je albanska policija.

Porodica će saučešće primati na Starom aerodromu, a Stanaj biti sahranjen na groblju u Dinoši.

Galerija

Bonus video: