Šah-mat za tužilaštvo: Potvrđena oslobađajuća presuda Saši Subačevu

Specijalno vijeće sudije Valentine Pavličić, u novembru prošle godine oslobodilo je Subačeva
206 pregleda 0 komentar(a)
Saša Subačev, Foto: Luka Zeković
Saša Subačev, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.03.2013. 17:00h

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je prvostepenu presudu podgoričkog Višeg suda, kojom je pomorac iz Bara Saša Subačev oslobođen optužbi da je kao član međunarodne kriminalne organizacije, brodom “Peggy”, švercovao 11 kilograma kokaina iz luke Antverpen u Belgiji do italijanske luke La Specija.

Specijalno vijeće sudije Valentine Pavličić, u novembru prošle godine oslobodilo je Subačeva, jer nijednim provedenim dokazom nijesu potvrđeni navodi optužnice specijalnog tužioca - da je prenosio kokain kao pripadnik kriminalne organizacije čiji su organizatori bili Zdravko Radonjić i Gordana Stanivuković i sada pokojni Dragoslav Striković.

Subačeva je optužnica teretila da je bio zadužen za regrutovanje pripadnika kriminalne organizacije, ali prema ocjeni suda, ni za to nije bilo dokaza.

On je hapšen u akciji “Šah-mat” 30. januara 2010. i nalazio se u pritvoru u Spužu do 30. jula, nakon čega je pušten na slobodu zato što za šest mjeseci nije podignuta opužnica protiv njega.

“Prema spisima pravosudnih organa Italije, koji su dostavljeni Crnoj Gori, istraga je vođena protiv 37 pripadnika kriminalne organizacije. Nije dokazano da su Radonjić i Stanivuković, te sada pokojni Striković organizovali kriminalnu organizaciju, nije dokazano ni da je Subačev bio njihov pripadnik. Spisi predmeta i optužnica predstavljaju samo osnov za sumnju, i sud iz ovih dokaza nije mogao da izvede zaključak o krivici Subačeva”, kazala je sudija Pavličić u obrazloženju presude.

Vijeće suda nije našlo dokaze da je Subačev 11. maja 2005. godine brodom “Peggy” prevozio 11 kilograma kokaina sa Veliborom Parentom, koji je osuđen te godine.

U akciji “Šah-mat”, policija je uhapsila Subačeva, za kojim je NCB Interpol Rim raspisao nalog za hapšenje zbog sumnje da je bio član međunarodne kriminalne grupe, koja se u Italiji organizovano bavila švercom kokaina.

Službenici Područne jedinice u Baru, istog dana su pretresli kuću i stan tada osumnjičenog Baranina Luke Đurovića, koji nije pronađen na tim adresama. Po međunarodnom nalogu za hapšenje iz Rima, osim u Baru, i u Nikšiću je izvedena akcija potrage za Crnogorcima koje italijanska policija povezuje sa članstvom u međunarodnoj grupi koja je od januara 2005. do avgusta 2006. godine brodovima dopremala skupocjene tovare kokaina iz Kolumbije u Italiju, a potom drogu prebacivala na druge evropske adrese. Višegodišnja akcija italijanske policije nazvana “Šah-mat” tih dana je rezultirala hapšenjem nekoliko članova grupe i izdavanjem međunarodnih naloga za hapšenje osumnjičenih, za koje se vjeruje da su bili u dobro organizovanom lancu čija specijalnost je bila šverc kokaina iz Latinske Amerike.

Bonus video: