Veliki Getsbi za početak filmskog festivala u Kanu

Adaptacija romana smještena je na Long Ajlend u kom provincijalac Nik Karavej biva opčinjen raskošnim svijetom Džeja Getsbija
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 16:23h

Filmski festival u Kanu ove godine imaće američki "ukus", budući da će holivudska legenda Stiven Spilberg biti predsjedavajući žirija, a festival će otvoriti ekranizacija jednog od najboljih američkih romana XX vijeka "Veliki Getsbi". Režiju potpisuje australijski reditelj Baz Lurman, a glavnu ulogu tumači Leonardo Dikaprio.

Holivudski reditelj Stiven Spilberg predvodiće žiri tokom 66. izdanja festivala koji će se održati od 15. do 26. maja

Lurman je kazao da film ima "francusku vezu" jer je Skot Ficdžerald napisao neke od najupečatljivijih i najljepših djelova u vili na francuskoj rivijeri. U filmskoj adaptaciji romana iz 1925. igraju i Tobi Megvajer, Keri Maligan, Džoel Edžerton i Isla Fišer.

Adaptacija romana smještena je na Long Ajlend u kom provincijalac Nik Karavej biva opčinjen raskošnim svijetom Džeja Getsbija. Ficdžeraldov roman prikazuje američko društvo nakon Prvog svjetskog rata, ispunjeno organizovanim kriminalom, prohibicijom i neobuzdanim materijalizmom.

Holivudski reditelj Stiven Spilberg predvodiće žiri tokom 66. izdanja festivala koji će se održati od 15. do 26. maja.

Većina filmova sa kojima je Spilberg nastupao u Kanu nije bila u konkurenciji za nagrade, ali je njegov film "Sugarland Express" iz 1974. godine dobio nagradu za najbolji scenario.

Galerija

Bonus video: