Dušku Šariću i Jovici Lončaru ukinuta presuda za pranje novca

U saopštenju se podsjeća da je Šarić za ta krivična djela bio prvostepenom presudom oslobođen od optužbe u nedostatku dokaza
81 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.03.2013. 15:19h

Apelacioni sud ukinuo je presudu Darku Šariću i Jovici Lončaru za pranje novca i vratio na ponovno suđenje, saopštila je predsjednica suda Svetlana Vujanović. Brata odbjeglog narko bosa Duška Šarića, sud je oslobodio optužbe za kriminalno udruživanje i šverc droge, što je uradio i Viši sud u Bijelom Polju ali iz drugih razloga.

Apelacioni sud oslobodio je Duška Šarića od optužbi da je izvršio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Apelacioni sud je, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda u Bijelom Polju kojom su Šarić i Jovica Lončar oglašeni krivim za krivično djelo pranje novca i u tom dijelu predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

U saopštenju predsjednika Apelacionog suda Svetlane Vujanović navodi se da je taj sud odlučio o žalbama Specijalnog tužioca i branilaca optuženih Šarića i Lončara, izjavljenim na presudu Višeg suda u Bijelom Polju od 3. maja prošle godine.

Sudija Đešević: Imaš li još nešto osim ovoga da izjavite Duško? >>>

"Povodom žalbe Specijalnog tužioca, sud je preinačio prvostepenu presudu u oslobađajućem dijelu, na način što je optuženog Šarića oslobodio od optužbe da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, jer ovo djelo u vrijeme izvršenja nije bilo zakonom određeno kao krivično", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je, po istom osnovu, Šarić oslobođen od optužbe da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, jer "činjenični opis tog djela nije sadržao sve bitne elemente zakonskog bića krivičnog djela iz člana 300 stav 1 KZ-a".

U saopštenju se podsjeća da je Šarić za ta krivična djela bio prvostepenom presudom oslobođen od optužbe u nedostatku dokaza.

"Zbog bitne povredbe odredaba krivičnog postupka ukinuta je prvostepena presuda Višeg suda u Bijelom Polju u dijelu u kom su optuženi Šarić i Lončar proglašeni krivim za krivično djelo pranja novca i u tom dijelu predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje", kazali su iz Apelacionog suda.

Bjelopljski viši sud je u maju prošle godine osudio Šarića i Lončara za pranje novca na osam, odnosno šest godina zatvora.

Bonus video: