Sud i crkve

Suđenje Mrđanu Kovačeviću: Kumovi raspravljali ko je koga i gdje krstio

Predsjedniku vijeća sudiji Vesni Moštrokol, Spičanović je kao dokaz predao krštenicu SPC-a
133 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 20:50h

Podgoričanin Aleksandar Spičanović kazao je da je sina Mrđana Kovačevića, koji je osumnjičen da je pokušao da ga ubije, krstio u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali je ovaj juče na suđenju to negirao.

Kovačević, koji se tereti da je 2012. pokušao da ubije Spičanovića, kazao je da ta informacija nije tačna i da je njegovo dijete krstio “crnogorski vladika Mihailo iz Crnogorske pravoslavne crkve”.

Predsjedniku vijeća sudiji Vesni Moštrokol, Spičanović je kao dokaz predao krštenicu SPC-a, koja je izvedena kao dokaz na glavnom pretresu.

Prema navodima optužnice, bivši inspektor za krve delikte Kovačević, 27. oktobra 2012. pokušao da ubije kuma Aleksandra Spičanovića, na raskrsnici u blizini Hotela „Crna Gora“. Obračun se dogodio oko 12.30 časova, kada su se bivši prijatelji vozilima sreli u Ulici Marka Miljanova, ali niko nije ranjen u pucnjavi.

„Ja sam krstio sina Mrđanu Kovačeviću u hramu Svete trojice u Budvi. Prije toga, Kovačević je sina krstio u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i sin mu se razbolio od šećerne bolesti. Nakon toga, pa kako sam mu ja jedini pravi prijatelj, krstio sam mu sina u SPC“, kazao je Spičanović.

Kovačević je rekao da ostavlja Sudu da odluči da li će krštenica biti uvrštena kao dokaz.

„“Ne znam kakve to ima veze sa ovim slučajem. Sina sam krstio u mojoj kući pred 60 svjedoka. Ukoliko je to potrebno, mogu da donesem krštenicu CPC-a“, kazao je Kovačević.

Nakon kraće pauze, vijeće sudije Moštrokol je prihvatilo da se kao dokaz izvrši uvid u krštenicu.

„Nijesu tačni navodi iz krštenice da je moj sin kršten u SPC u Budvi. Ne znam ko je taj paroh, niti ga je Spičanović krstio. Radovan Pavlićević je kršteni kum moga sina, a sina je u mojoj kući krstio, prije sedam godina, vladika Mihailo iz Crnogorske pravoslavne crkve i izdata mi je krštenica. Jedino je nesporno da smo ja i Spičanović kumovi i da sam ja njega krstio“, kazao je Kovačević.

Sudija je donijela rješenje da se od Mitropolije crnogorsko- primorske pribavi podatak da li je u hramu Svete trojice u Budvi kršten sin Mrđana Kovačevića.

Kovačević je početkom februara kazao u odbrani da nije imao namjeru da ubije Spičanovića, već da je htio da ga zaplaši kada je pucao u njega.

U tužilačkoj istrazi je ispričao mu je Spičanović automobilom presjekao put, zaustavivši se ispred njega kako bi ovaj morao da zaustavi automobil. Potom je Spičanović izašao iz automobila i sa pištoljem u ruci, kako je ovaj rekao, krenuo prema njemu. U tom trenutku, Kovačević je repetirao pištolj i opalio jedan metak, koji je pogodio zadnju šoferšajbnu Spičanovićevog automobila.

Njegov branilac, advokat Novak Ražnatović zatražio je ukidanje pritvora, ali je vijeće odbilo predlog.

Suđenje se nastavlja 26. marta.

Pucao u strahu

Sudu je dostavljen nalaz i mišljenje komisije ljekara vještaka o duševnom zdravlju optuženog Mrđana Kovačevića, u kojem se, između ostalog, navodi da je on osoba prosječnih intelektualnih sposobnosti, da ne boluje od trajnog duševnog oboljenja, niti ispoljava simptome težeg duševnog poremećaja.

“Prisutni su simptomi hroničnog post-traumatskog stresnog poremećaja. Mišljenja smo da se optuženi u vrijeme izvršenja krivičnog djela nalazio u stanju afekta straha i razdraženosti jakog intenziteta, koji odgovara stanju privremene duševne poremećnosti. Sposobnost shvatanja značaja djela, kao i mogućnost upravljanja svojim postupcima u vrijeme izvršenja krivičnog djela kod okrivljenog su bili bitno smanjeni”, piše u nalazu vještaka.