ANKSIOZNOST SVIJETA

Milena Jovićević izlaže u Berlinu

"Ti nisi ono što misliš, govoriš ili radiš, ti nemaš ime i prezime, ti si broj. Tvoja jedina validna lična karta je kreditna kartica”
90 pregleda 1 komentar(a)
Milena Jovićević, Foto: Privatna arhiva
Milena Jovićević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.03.2013. 15:53h

Samostalna izložba Milene Jovićević pod nazivom “Pay & P(l)ay” biće otvorena večeras u 18 sati, u Institutu für Alles Mögliche u Berlinu i trajaće do kraja marta.

Na izložbi će govoriti Stefan Reibel osnivač Instituta, umjetnik i predavač na Akademiji vizuelnih umjetnosti u Lajpcigu

Izloženi radovi su nastali tokom rezidencijalnog boravka u Berlinu u pomenutoj instituciji. Obuhvataju objekte, crteže na papiru, i crteže na zidu.

“'Pay & P(l)ay' istražuje anksioznost i otuđenost savremenog svijeta koji čovjeka svodi na produktivne i reproduktivne funkcije. Važnost ljudskih interakcija unutar takvog apsurdnog, vulgarizovanog prostora je obesmišljena. Relacije su ironijski svedene na proste mehaničke radnje i fiziološke potrebe.

Do sada su u Institutu boravili umjetnici iz Kanade, Amerike, Belgije, Francuske, Islanda, Finske, Rusije, Danske, Italije

Ove serije momenata ili vinjeta jezikom znakova i simbola svakodnevno individualno iskustvo pretvaraju u gotovo podrugljive scene u kojima je čitav životni ciklus samo nezaustavljiva traka proizvodnje i potrošnje.

Rad pod nazivom Artist Visa problematizuje mjesto umjetnika u sistemu vrijednosti koji nameće totalni gubitak autonomije i priznaje samo novac i profit. Zadovoljstvo je u igri, ali igra košta. Sve košta. Ti nisi ono što misliš, govoriš ili radiš, ti nemaš ime i prezime, ti si broj. Tvoja jedina validna lična karta je kreditna kartica”, zapisala je umjetnica.

Na izložbi će govoriti Stefan Reibel osnivač Instituta, umjetnik i predavač na Akademiji vizuelnih umjetnosti u Lajpcigu. “Institut für Alles Mögliche” je institucija koja okuplja internacionalne umjetnike iz cijelog svijeta putem selektiranih rezidencijalnih programa.

Do sada su u Institutu boravili umjetnici iz Kanade, Amerike, Belgije, Francuske, Islanda, Finske, Rusije, Danske, Italije, Kipra, Norveske Holandije i Švajcarske. Umjetnici - rezidenti postaju članovi institucije i rezidencijalni boravak ih preporučuje za učestvovanje u ostalim projektima i manifestacijama Instituta fur alles mogliche.

Osim rezidencijalnih programa i projekata koji podrazumijavaju različite prakse savremene umjetnosti i novih medija Institut organizuje i Festival performansa Direct Action u Berlinu koji okuplja autore video arta i performansa.