remek-djelo

"Majstor i Margarita" na listi nepoželjnih djela za lektiru

“Djeca ne razumiju u potpunosti bit same priče i kreativne zahtjeve tog djela”, tvrdi Požigajlo
96 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 15:25h

Šef odsjeka Komisije za očuvanje istorijskog i kulturnog nasljeđa u Rusiji, Pavel Požigajlo, predložio je da se roman “Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova ukloni s popisa školskih lektira.

“Djeca ne razumiju u potpunosti bit same priče i kreativne zahtjeve tog djela”, tvrdi Požigajlo, koji je zbog inicijative ministra kulture Vladimira Medinskoga, osnovao grupu za razvijanje novog vodiča kroz rusku literaturu i školsku lektiru.

Autori novog koncepta navodno žele da “usmjere poučavanje l na način da učitelji postanu vodiči djeci kroz literarne slike ponosa za njihovu multietničku zemlju te da podstiču dubok i iskren patriotizam, ali i poštovanje prema različitim kulturnim vrijednostima, kako bi u učenjima mogli da promovišu snažne tradicionalne vrijednosti”, navodi se u saopštenju.

Iako se čini kao parodija i sarkastičan citat koji bi se mogao pročitati u “Majstoru i Margariti”, to je, nažalost, ozbiljna i službena izjava novoosnovane ruske Komisije.

Kao posljedica novih “promišljanja”, sva djela koja nisu prikladna za ostvarivanje te “uzvišene misije” biće pod posebnom prismotrom i kontrolom države.

Sudeći po planu Komisije, održaće se i posebna edukacija za učitelje, u kojoj će dobiti detaljna uputstva o sadržaju koji smije biti poučavan u tzv. kontroverznim djelima, među koja su svrstani i slavni romani Mihaila Bulgakova kao i “Očevi i sinovi” Ivana Turgenjeva.

Razvoj nove strategije za učitelje počeo je nakon što je predsjednik Vladimir Putin izrazio iznenađenje što su se u programu učenja našla djela najtalentovanije savremene ruske spisateljice Ljudmile Ulickaje, koja je u više navrata javno izrazila nezadovoljstvo Putinovim političkim odlukama, a izostavljeni su Nikolaj Ljeskov i Aleksandr Kuprin.

Preporučujemo za Vas