Kineski jezik najteži za učenje

Odgovor na pitanje koliko je teško naučiti jezik je subjektivno i ne zavisi samo od talenta već i od mjesta, odnosno, dijela svijeta iz kojeg dolazite
375 pregleda 1 komentar(a)
kineski jezik, Foto: Asiasociety.org
kineski jezik, Foto: Asiasociety.org
Ažurirano: 12.03.2013. 09:33h

Poznata svjetska stranica koja se bavi rangiranjem ranker.com objavila je listu svjetskih jezika koje je najteže naučiti. Najteži su uglavnom jezici s dalekog istoka kao i slovenski i balkanski jezici.

Na vrhu su kineski, arapski i ruski, islandski, zatim vijetnamski, mađarski, japanski, grčki, poljski.

Odgovor na pitanje koliko je teško naučiti jezik je subjektivno i ne zavisi samo od talenta već i od mjesta, odnosno, dijela svijeta iz kojeg dolazite kao i razlika između maternjeg jezika i jezika koji želite da naučite.

Internetska stranica koja se bavi rangiranjem na osnovu glasova čitalaca pozabavila se pitanjem najtežih jezika na svijetu.

Na listi najzahtjevnijih očekivano dominiraju azijski jezici. Tako su se na listi među top 10 našla čak četiri s tim da je kineski na samom vrhu.

Osim kineskog, odnosno mandarinskog, izuzetno teškim se smatraju vijetnamski, hindu i japanski. Osim ova četiri koji su isključivo azijski pri vrhu se našao i arapski koji se osim na Bliskom istoku govori i u zemljama sjeverne Afrike.

Većini ljudi koji uče kineski, a materinji jezik im nije srodan, nailaze na brojne teškoće prilikom savladavanja. Kineski jezik je jedan od najstarijih na svijetu i s najvećim brojem izvornih govornika.

Razvijao se u nekoliko faza tokom tri hiljade godina. Posebne probleme učenicima stvara činjenica da je pisani jezik logografski. Odnosno da jedan izraz može značiti pojam ili slog, a njihovom kombinacijom se dobijaju složenije konstrukcije.

Kako bi se strancima olakšalo učenje, napravljen je i proces latinizacije. Slične prepreke sadrže i drugi jezici iz skupine dalekoistočnih koji važe za najteže za naučiti.

To što vrh liste okupiraju jezici za čije se zapisivanje koriste pisma koja nisu latinična, ukazuje na zaključak da uzorak koji je uticao na formiranje liste nije sasvim reprezentativa jer je pod uticajem zapadnog civilizacijskog kruga.

Tezu o pristranosti glasanja potkrijepljuje i činjenica da se među 15 najtežih našao samo jedan jedini jezik iz germanske ili romanske grupe, a riječ je o islandskom koji spada u podgrupu zapadnoskandinavskih jezika i govori ga oko 300.000 ljudi.

Poseban pik na ruski

Što se tiče Evrope, stranci poseban pik imaju na ruski i mađarski, a nisu pretjerano oduševljeni ni grčkim i poljskim jezikom.

Grčki i mađarski spadaju u manjinske jezične skupine na Starom kontinentu te su po svojoj prirodi vrlo neobični i imaju zahtjevnu gramatiku.

Slovenski jezici poput ruskog i poljskog neizvorne govornike opterećuju brojnim padežima i nizom drugih gramatičkih peripetija, koje su teško prihvatljive nekom Britancu ili Amerikancu.

Na listi svjetskih jezika, koje je najteže naučiti, na visokom 15. mjestu je i slovenački.

Bonus video: