OKF I FRAKTURA

Nova izdanja: "Karnera" i "Atelanska igra"

Knjiga "Atelanska igra" novo je djelo spisateljice Dragane Kršenković-Brković, objavljeno nedavno u izdanju OKF-a
158 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Popović, Karnera, Foto: Privatna arhiva
Milorad Popović, Karnera, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.03.2013. 15:40h

Novi roman Milorada Popovića pod nazivom "Karnera" objavljen je nedavno u izdanju cetinjskog OKF i zagrebačke Frakture. Izdavači su Sibila Serdarević i Goran Martinović, a urednik izdanja je Seid Serdarević.

"Karnera je knjiga-posveta Crnoj Gori"

Pogovor o ovom izdanju pisao je Miljenko Jergović.

"Kamera je roman o boksu i o boksačima, provincijskim razbijačima i neostvarenim šampionima, o ljudima koji nisu bili velike pameti, ni dobre tehnike, ali su udarali kao maljem. Kamera je roman o svijetu koji je u stalnome raskoraku između međusobno udaljenih, ali nezavršenih historijskih vremena: uporedo teče vrijeme knjaza i kralja Nikole, vrijeme bratoubilačkog klanja u Drugome svjetskom ratu, vrijeme crnogorskoga osvajanja Beograda, vrijeme napada na Dubrovnik i Konavle...

I uza sve te vremenske bujice, teče privatno vrijeme pripovjedača, koji se probija kroz život, i kroz sva ta povijesna vremena. Njegova priča na čitatelja djeluje gotovo hipnotički, uvjerljivo poput najsirovijeg realizma, vrlo često uz likove iz stvarnoga života, s njihovim stvarnim imenima, ali taj realizam, taj dokument vremena, u sljedećem trenutku prelazi u san i u košmar, u kratku fantaziju, koja će se opet sliti u neku drugu bujicu, da bi sve bujice, na kraju, činile Kameru.

Roman jednoga boksača, iz vremena jugoslovenskoga socijalizma, roman nekoliko dama, koje u neko historijsko nedoba, na Cetinju, u najzaturenijoj i najkišovitijoj prijestolnici Europe, kartaju bridž.

Ispripovijedana živim jezikom, u kojem svaka riječ čuva pamćenje na svijet iz kojeg je nastala. Karnera je knjiga-posveta Crnoj Gori. Na polici uz Milovana Đilasa, Ismaila Kadarea, Roberta Bolana, Mirka Kovača, Borisa Marunu...", stoji u Jergovićevom viđenju romana Milorada Popovića.

Milorad Popovićje rođen je 1957. u Lipi Cuckoj kod Cetinja. Objavio je sedam knjiga poezije među kojima su "Sa trga glodara", "So Jude", "Nema više klađenja", "Nesigurna zemlja", te knjige eseja "Mali narod i nacionalizam", "Podijeljena nacija", "Njegoš i crnogorska nacija".

Poezija i eseji prevedeni su mu na desetak stranih jezika. Dobitnik je više nagrada za književnost. Ima status istaknutoga kulturnog stvaraoca Crne Gore.

Atelanska igra Dragane Kršenković-Brković

Knjiga "Atelanska igra" novo je djelo spisateljice Dragane Kršenković-Brković, objavljeno nedavno u izdanju OKF-a. Urednik izdanja je Pavle Goranović, a izdavač je Milorad Popović. Radi se o djelu u čijem podnaslovu stoji "Petnaest knjiga o smrti, pisanju po vodi i velikim podvizima".

Dragana Kršenković-Brković je autorka romana "Izgubljeni pečat", dvije zbirke pripovjedaka "Gospodarska palata" i "Vatra u Aleksandriji", zbirke jednočinki trilogije "Iza nevidljivog zida" i knjiga za djecu dvije zbirke originalnih bajki "Tajna plavog kristala" i "Duh Manitog jezera" i ilustrovane knjige za djecu "Tajna jedne tajne".

Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka. Univerzitet u Beogradu, i na Fakultetu dramskih umjetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerzitet umjetnosti u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, Nauka o književnosti, Univerzitet Crne Gore.

Njena knjiga "Duh Manitog jezera" odabrana je od strane "Internationale Jugend Bibliothek" iz Minhena za "White Ravens 2011", godišnju selekciju od 250 najznačajnijih knjiga za djecu i mlade u svijetu koje se izdvajaju svojim univerzalnim temama i/ili inovativnim umjetničkim stilom. Dobitnik je nagrade za najbolji dramski tekst za djecu za 1990 ("Čudesna zvezda").

Preporučujemo za Vas