Anton Stanaj nije jedina žrtva pucnjave u Sudanu

“Identitet druge ubijene osobe nije poznat, a trenutno je u toku prilično komplikovana procedura dopremanja Stanajevog tijela u Crnu Goru”, kazao je sagovornik “Vijesti”
377 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2013. 15:13h

Podgoričanin Anton Stanaj (42) nije jedina žrtva pucnjave koja se prije dva dana dogodila u Sudanu, saznaju “Vijesti” nezvanično iz bezbjednosnih krugova.

“Identitet druge ubijene osobe nije poznat, a trenutno je u toku prilično komplikovana procedura dopremanja Stanajevog tijela u Crnu Goru”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

O ubistvu Stanaja kruže dvije verzije - prva da je ubijen u hotelu u Sudanu, gdje se sastao sa poslovnim partnerom Albancem sa Kosova, a druga da je ubijen u kancelariji

“Nemamo nikakve informacije da li je ubica uhapšen ili je u bjekstvu”, kazao je isti izvor, koji je negirao mogućnost da je Stanaj ubijen zato što je nekome nešto dugovao.

“Anton Stanaj je u svom okruženju važio za čovjeka koji nikada ne bi dozvolio da ostane bilo kome dužan. Vrlo je vjerovatno da je ubica bio dužan njemu, ako se prva verzija da je motiv za ubistvo neizmireni dug, uopšte ispostavi kao tačna”, kazao je isti sagovornik.

Crnogorska policija, Interpol ali i Ministarstvo vanjskih poslova ni juče nijesu dobili nikakve zvanične informacije o ubistvu kontroverznog crnogorskog biznismena u Sudanu.

Iz vrha Uprave policije juče je ponovljeno da afrička zemlja preko kanala Interpola nije slala nikakvu informaciju o smrti Stanaja, ali i da je veća vjerovatnoća da će MVP prvo biti informisano o tome.

O ubistvu Stanaja kruže dvije verzije: prva da je ubijen u hotelu u Sudanu, gdje se sastao sa poslovnim partnerom Albancem sa Kosova, a druga da je ubijen u kancelariji.

Izvor "Vijesti", blizak crnogorskoj policiji, rekao je u petak da se Stanaj sastao sa poslovnim partnerom Albancem sa Kosova u hotelu.

Navodno, čim se Stanaj pojavio na vratima sobe tog Albanca, ovaj je pucao u njega, nakon čega je izvjesni Ljuća, koji je bio sa Stanajem, krenuo nožem ka ubici. Tada je, prema priči ovog izvora, ubica pucao i na Ljuću i ranio ga...

Izvori kosovskog lista "Koha ditore" tvrde da se sumnja da je ubica Kosovar, koji je Stanaju navodno dugovao novac. Isti izvori rekli su tom listu da se Stanaj u toj zemlji bavio proizvodnjom duvana.

Prema verziji izvora bliskih porodici, Stanaja je usmrtio poslovni partner. Taj izvor kazao je da je Antona poslovni sekretar firme pozvao telefonom i rekao mu da ga traži partner da o nečemu razgovaraju.

Stanaj je ušao u kancelariju i partner, navodno Albanac koji je ranije radio pri Ujedinjenim nacijama na Kosovu, odmah ga je ubio hicem iz pištolja.

Stanaj i ta osoba navodno su prije izvjesnog vremena zajedno osnovali firmu u Sudanu.

Prije dvije godine Stanaj je u Okružnom sudu u Beogradu osuđen na šest i po godina zatvora i kaznu od 100.000 eura zbog organizovanog regionalnog šverca cigareta, a nakon izricanja presude pušten je iz gotovo četvorogodišnjeg pritvora uz jemstvo od 400.000 eura.

Presudom Specijalnog suda koju je kasnije potvrdio i Apelacioni sud, osim Stanaja, na kazne zatvora od 14 mjeseci do pet godina zatvora, osuđeno je još 13 pripadnika njegove grupe, a izrečene su im i novčane kazne od 100.000 dinara do pet miliona dinara.

Srpsko pravosuđe tvrdilo je da je Stanajeva grupa od 2004. do 2007. godine, na teritoriji Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Austrije, BiH i Mađarske, distribuirala cigarete bez plaćenih akciza.

Tokom sudskog procesa, Stanaj i njegov advokat, kao i svjedok iz Podgorice tvrdili su da je "Rokšped" uvozio i distribuirao cigarete po važećim zakonima Crne Gore, kao i da je imao ugovore za distribuciju cigareta sa fabrikom duvana "Rovinj" i sa proizvođačima i distributerima cigareta iz Crne Gore, Austrije i sa Kipra.

Anton Stanaj je od 2005. godine bio zaposlen u "Rokšped auto centru" kao komercijalista po ugovoru o radu.

Porodica Stanaj, u čijem vlasništvu je i firma "Rokšped", saopštila je u petak da sa tugom i žaljenjem obavještava javnost da je član porodice tragično preminuo u Sudanu, gdje je boravio i radio kraći period u posljednjih godinu dana.

Bonus video: