Luka Bar odbranila trofej u Kupu Crne Gore

Teže od očekivanog, izabranice Vladimira Milačića su večeras u Budvi savladale Moraču sa 3:2, i domogle se četvrtog pehara u ovom takmičenju
2 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 17:34h

Odbojkašice Luke Bar odbranile su pehar u Kupu Crne Gore - teže od očekivanog, izabranice Vladimira Milačića su večeras u Budvi savladale Moraču sa 3:2 (25:18, 17:25, 23:25, 25:19, 15:9), i domogle se četvrtog trofeja u ovom takmičenju, trećeg uzastopnog.

Nakon što su u polufinalu u tri seta izbacile šampiona Budućnost Zetatrans, “sirene” su se u finalu, mimo očekivanja, pošteno namučile protiv Morače, koja je, čak, bila blizu podviga. Vodile su mlade Podgoričanke 2:1 u setovima, imale su i 6:3 u petom setu, ali je ekipa Vladimira Milačića, ipak, uspjela da preokrene i stigne do zasluženog trijumfa.

Na kraju je presudilo iskustvo, ali i kvalitet, koji je u ovom trenutku na strani Baranki. Četiri igračice u redovima Luke Bar imale su dvocifren poenterski učinak, a predvodila ih je odlična Marija Milović, koja zbog posla trenira tek nekoliko puta nedjeljno, a u finalu je imala 64 odsto realizacije napada, uz čak devet poena iz bloka.

Sa druge strane samo su Tijana Jakić i Nevena Ječmenović imale dvocifren učinak poena, što je, ipak, velika razlika u neizvjesnim mečevima, s tim da je korektorka Ječmenović imala slab procenat napada (29 odsto), dok je Jakić bila na nivou (55 odsto u napadu, uz pet blokova). U svakom slučaju, zahvaljujući izabranicama Marka Radusinovića finale je opravdalo očekivanja.

Prvi set je bio izjednačen do 6:6, a onda se Luka Bar serijom 6:0 odlijepila i rutinski odigrala do kraja seta.

U drugom su Baranke vodile na prvom tehničkom tajm-autu (8:5), Morača je preokrenula na 14:13, a onda serijom 3:0 pobjegla na 17:13 i prelomila ovaj set.

U trećem setu je Morača bila u prednosti do prvog tehničkog tajm-auta, ali je na drugom bilo već “plus četiri” za Baranke (16:12). Podgoričanke su, međutim, serijom 5:0 vratile vođstvo na 17:16, a na 20:20 osvojile i tri poena u nizu, koji su bili presudni za vođstvo od 2:1 u setovima.

U četvrtom je sve riješeno, praktično, na početku, kada je Luka Bar brzo povela 11:3. Morača je priprijetila na 20:17, ali “sirene” nijesu dozvolile preokret, pa je odluka i pobjedniku odložena za taj-brek.

Morača je bolje krenula u petom setu, ali je kod 6:3 stala. Sa pet utastopnih poena, Luka Bar je na promjeni strana vodila 8:6, a blokom Vesne Joksimović za 10:7 je i prelomila set, samim tim i meč, jer Morača više nije imala snage za preokret…

Medalje i pobjednički pehar ekipi Luke Bar predao je predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković, koji je prije meča uručio i priznanje Dragani Peruničić, primačici servisa Budućnosti, najboljoj odbojkašice Crne Gore za 2012. godinu.

Izjave

Vladimir Milačić, trener Luke Bar: Odigrali smo dobro peti set, onako kako možemo, u drugom i trećem setu je to bilo mučenje, nijesmo igrali kako treba, za razliku od polufinala protiv Budućnosti. Morača je igrala jako dobro, nijesmo uspjeli da kontrolišemo Jakićku i Ječmenovićku. Uz to, oni nijesu imali šta da izgube, odigrale su hrabro, pogledala ih je i sreća, ali je na kraju sve došlo na svoje mjesto. Mislim da je pobijedila bolja ekipa.

Marko Radusinović, trener Morače: Čestitam ekipi Luke Bar na osvojenom trofeju, ali prije svega mojim djevojkama na izvanrednoj igri. Ponosan sam na njih i hvala čitavoj ekipi što je uspjela da ispoštuje sve naše zamisli. U nekim odlučujućim trenucima falilo nam je koncentracije, ali ne treba zaboraviti da mi u ekipi imamo šest kadetkinja i dvije pionirke. Milo mi je da smo pokazali da smo konkurentni, ne samo Barankama, nego i za Budućnost. Mislim da meč između Luke Bar i Budućnosti nije bilo finale prije finala, već da je ovo bilo pravo finale, u kojem smo mogli i do pobjede.

Luka Bar – Morača 3:2 (25:18, 17:25, 23:25, 25:19, 15:9)

Budva - Mediteranski sportski centar. Gledalaca: 250. Sudije: Kovačević i Vujošević (Podgorica). Poeni iz napada: Luka Bar 45, Morača 35. Poeni iz bloka: Luka Bar 14, Morača 13. Poeni iz servisa: Luka Bar 21, Morača 16: Greške: Luka Bar 32, Morača 25.

Luka Bar: Kovačević 17, Rosić 8, Perović 16, Joksimović 13, Milović 22, Hadžisalihović, Cenović (libero), E. Milivojević 4, Dukić, Barjaktarović, Vukosavović.

Morača: Mandić 8, Budrak, Novaković, Vulović (libero), Petričević, Ječmenović 14, Janjević 7, Matanović, Pejović 2, Jakić 23, Vukčević 1, Đonović 9.

Bonus video: