U Perastu otvoren Međunarodni Festivala Klapa u okviru KotorArta

Festival klapa Perast jedan je od četiri segmenta Međunarodnog festivala KotorArt i trajaće do 30. juna
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2018. 11:58h

U nestabilnim vremenskim prilikama sinoć je na prepunoj pjaci Sv. Nikole u Perastu, zvonima crkve i himnom festivala "Slava Perastu“ počeo 17. Međunarodni Festival klapa Perast u okviru KotorArta, saopštili su organizatori.

"Kroz revijalni, takmičarski, naučno-istraživački i izdavački rad festival je posvećen očuvanju i promociji klapskog pjevanja i predstavlja svjetao primjer baštinjenja i brige za naše vrijedno kulturno naslijeđe. Predsjednica Međunarodnog festivala klapa Perast, gospođa Tina Braić Ugrinić se obratila riječima: “Njegovanje kulturne baštine Perasta, težnja i želja da se uključimo u nove aktivnosti i ideje sa Društvom prijatelja Perasta i Mjesnom zajednicom, pruža nam neprocijenjiva inspiracija – sami vječni Perast, a mi iz uprave Festivala, prolaznici sadašnjeg vremena, trudimo se da svake godine iznesemo nove ideje i pjesme, kao i nov pristup realizacije svog programa. Ostaje nam još mnogo posla i budućeg istraživanja u ovoj našoj moći vječitog držanja pažnje pjesmom i pričom, preplitanjem nota i slova", kazala je je Braić", saopšteno je.

Potpredsjednica Opštine Ljilja Popović Moškov je istakla da su “klapa i klapsko pjevanje neraskidiv dio naroda sa ovog područja i dio njegove duše. Ona se zahvalila organizatorima što čuvaju ovu tradiciju već 17 godina zaredom”.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić je pismom iz Bahreina, gdje se nalazi u službenoj posjeti, na 42. sjednici UNESCO Komiteta svjetske baštine, poželio uspješan cjelokupni festival, dok je ministar kulture gospodin Aleksandar Bogdanović , u pismu podrške saoštio da “sa dužnim poštovanjem prema naporima koje Festival ulaže u promovisanje, zaštitu i njegu klapske muzike upućuje srdačne čestitke povodom svečanog početka”.

Nastupile su klape: Kaše iz Dubrovnika, Praska iz Podstrane, Peružini sa Paga, Maris iz Kotora i O'Dive Belcanto iz Berana kao i lijeričar Đorđe Begu, najmlađa klapa Kotorski gardelini, mladi recitatori Kotorskog Festivala pozorišta za djecu, kvartet flauta Talija i gudački kvartet Unique.

Festival klapa Perast jedan je od četiri segmenta Međunarodnog festivala KotorArt i trajaće do 30. juna. Nakon njega, od 1 -12. jula slijedi Festival pozorišta za djecu te od 13. jula do 13. avgusta Don Brankovi dani muzike. Pjaca od filozofa je planirana od 24-27. jula.

KotorArt je festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore i odvija se pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Ministarstva kulture te brojnih sponzora, i ove godine traje od 28. juna do 13. avgusta.

Galerija

Bonus video: