Ukinuta presuda za ugrožavanja sigurnosti novinarke “Vijesti” Olivere Lakić

Sutkinja Jelena Perović Kovačević zakazala je ponovljeno suđenje za drugi april
121 pregleda 4 komentar(a)
Slavko Musić, Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Slavko Musić, Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.03.2013. 21:08h

Viši sud u Podgorici ukinuo je presudu Osnovnog suda kojom je Slavko Musić osuđen na četiri mjeseca zatvora, dok je Marko Piper, kome se sudilo u odsustvu, oslobođen optužbi za ugrožavanje sigurnosti novinarke "Vijesti" Olivere Lakić.

Sutkinja Jelena Perović Kovačević zakazala je ponovljeno suđenje za drugi april.

Musić je ukinutom presudom osuđen zato što je 3. februra 2011. vozilom blokirao automobil ekipe "Vijesti", blizu hangara u Donjoj Gorici i tada sa tri nepoznate osobe stajao u dvorištu kuće u kojoj se nalazila Lakićeva, kako bi zaplašio nju i porodicu s kojom je razgovarala. Porodica, sa kojom je Lakićeva razgovarala živi iza bedema hangara, u kojem se navodno proizvodi ambalaža lažnih brendova cigareta.

Sutkinja je smatrala da nije dokazano da je Lakićevoj bila ugrožena sigurnost kada su vlasnici mojkovačke fabrike "Tara" 31. januara petprošle godine, preko Musića, umjesto odgovora na pitanja o sumnjivom poslovanju u Mojkovcu, novinarki uručili dvije orhideje, upakovane tako da podsjećaju na one koje se nose na groblje. Takođe, sutkinja je tada navela i da nema dokaza ni da je Piper tri dana kasnije predao Musiću prijeteće pismo, nakon čega ga je ovaj donio u redakciju "Vijesti".

Na ukinutu presudu su se žalili i tužilac i okrivljeni, ali "Vijestima" nije poznato čija je žalba prihvaćena u Višem sudu.

Lakićeva je od februara 2011. meta uznemiravanja, prijetnji, pa i fizičkog napada. Sve to počelo je nakon što je ona počela sa pisanjem tekstova o fabrici duvana "Tara" u Mojkovcu, istražujući poslovanje te fabrike zbog sumnje da se u njoj proizvode lažne cigarete, a potom pakuju i šalju van Crne Gore.

Ivan Bušković je pravosnažno osuđen na devet mjeseci zatvora zbog toga što je Lakićevu napao ispred zgrade u kojoj živi. Uskoro će početi suđenje Milenku Rabrenoviću, vozaču bivšeg direktora policije Veselina Veljovića, koji se tereti da je osoba koja je prijetila Lakićevoj i njenoj kćerki.

Milanu Grguroviću iz Danilovgrada ponovo se sudi, jer je prvostepenu presudu, kojom je osuđen na godinu zatvora zbog toga što se lažno prijavio da je prijetio Lakićevoj i njenoj kćerki, ukinuo Viši sud.

Još su nepoznati naručioci ovih napada, zastrašivanja i prijetnji, a nakon bezbjednosne procjene, novinarka "Vijesti" i njena porodica su od marta prošle godine dobili stalnu policijsku zaštitu.

Bonus video: