Antona Stanaja ubio poslovni partner sa Kosova

Stanaj je ušao u kancelariju i partner, navodno Albanac koji je ranije radio pri Ujedinjenim nacijama na Kosovu, odmah ga je ubio hicem iz pištolja
635 pregleda 99 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 16:49h

Podgoričanin Anton R. Stanaj (42) ubijen je juče ujutro u Sudanu, gdje je boravio i radio u proteklih godinu dana.

Porodica Stanaj, u čijem vlasništvu je i firma “Rokšped”, saopštila je da sa tugom i žaljenjem obavještavaju javnost da je član porodice tragično preminuo u Sudanu.

“Pokojni Anton je u Sudanu boravio i radio kraći period u posljednjih godinu dana. Ova informacija nas je sve teško pogodila pa vas molimo za razumijevanje da o tragičnom slučaju ne dajemo šire informacije”, pisalo je u saopštenju porodice Stanaj.

Pouzdane podatke o tome pod kojim okolnostima je stradao Stanaj nije bilo moguće dobiti. Afrički mediji na engleskom jeziku nijesu objavili takvu vijest, niti su nadležne institucije u Crnoj Gori obaviještene o smrti kontroverznog biznismena.

Prema nepotvrđenoj verziji jučerašnjeg događaja od izvora bliskih porodici, Stanaja je usmrtio poslovni partner.

Prema tom izvoru, njega je juče pozvao telefonom poslovni sekretar firme rekavši mu da ga traži partner da o nečemu razgovaraju. Stanaj je ušao u kancelariju i partner, navodno Albanac koji je ranije radio pri Ujedinjenim nacijama na Kosovu, odmah ga je ubio hicem iz pištolja.

Specijalni sud u Beogradu osudio je Stanaja prije dvije godine za šverc cigareta na šest i po godina zatvora i novčanu kaznu od 10 miliona dinara (100.000 eura), a ostalih 26 članova njegove grupe na kazne u rasponu od uslovne kazne do pet godina zatvora.

Stanaju je u kaznu uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru, od 13. septembra 2007. godine, a sud je prihvatio njegovo jemstvo od 400.000 eura i on je pušten da se brani sa slobode.

Stanaj i ta osoba navodno su prije izvjesnog vremena zajedno osnovali tu firmu u Sudanu, zemlji na sjeveroistoku Afrike, koja ima izlaz na Crveno more.

Prema izvoru “Vijesti”, bliskom crnogorskoj policiji, Stanaj je ubijen u hotelu u Sudanu, gdje se sastao sa poslovnim partnerom - Albancem sa Kosova.

Navodno, čim se Stanaj pojavio na vratima sobe tog Albanca, ovaj je pucao na njega, nakon čega je izvjesni Ljuca, koji je bio sa Stanajem, krenuo nožem ka ubici. Tada je, prema priči ovog izvora, ubica pucao i na Ljucu i ranio ga...

Izvori kosovskog lista “Koha ditore” tvrde da se sumnja da je ubica Kosovar, koji je Stanaju navodno dugovao novac. Isti izvori rekli su tom listu da se Stanaj u toj zemlji bavio proizvodnjom duvana.

Prije dvije godine Stanaj je u Okružnom sudu u Beogradu osuđen na šest i po godina zatvora i kaznu od 100.000 eura zbog organizovanog regionalnog šverca cigareta, a nakon izricanja presude pušten je iz gotovo četvorogodišnjeg pritvora uz jemstvo od 400.000 eura.

Presudom specijalnog suda, koju je kasnije potvrdio i Apelacioni sud, osim Stanaja, na kazne zatvora od 14 meseci do pet godina zatvora, osuđeno je još 13 pripadnika njegove grupe, a izrečene su im i novčane kazne od 100.000 dinara do pet miliona dinara.

Srpsko pravosuđe tvrdilo je da je Stanajeva grupa od 2004. do 2007. godine, na teritoriji Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Austrije, BiH i Mađarske, distribuirala cigarete bez plaćenih akciza.

Tokom sudskog procesa, Stanaj i njegov advokat, kao i svjedok iz Podgorice tvrdili su da je „Rokšped” uvozio i distribuirao cigarete po važećim zakonima Crne Gore, kao i da je imao ugovore za distribuciju cigareta sa fabrikom duvana “Rovinj” i sa proizvođačima i distributerima cigareta iz Crne Gore, Austrije i sa Kipra.

Anton Stanaj je od 2005. godine bio zaposlen u „Rokšped auto centru” kao komercijalista po ugovoru o radu.

Stanaj je bio oženjen i otac je troje djece, a njegova porodica godinama je živjela na relaciji Dinoša - Kipar. Stanaj je imao i dvojno državljanstvo, a jedno vrijeme je kao adresu privremenog boravka imao i u Novom Sadu.

Sudan nije slao depešu o smrti

“Niko nam se nije obraćao sa zvaničnom obavijesti o smrti Stanaja niti nam se do sada iko od porodice obratio za pomoć oko konzularnih poslova”, saopšteno je sinoć “Vijestima” u Ministarstvu vanjskih poslova.

“Vijestima” je u vrhu Uprave policije rečeno da afrička zemlja preko kanala Interpola nije slala nikakavu informaciju o smrti Stanaja. “Kada negdje u inostranstvu nastrada državljanin Crne Gore, ta zemlja preko konzularnih kanala obavještava naše MVP o tome. Preko Interpola oni mogu da pošalju samo zahtjev za provjeru neke informacije, ali u ovom slučaju takav zahtjev do sada nije stizao”, pojašnjeno je “Vijestima” u policiji.

Bonus video: