Program istezanja: Za dobar osjećaji fleksibilnost

Bez redovnog istezanja, vaši mišići će se zgrčiti, a raspon pokreta u zglobovima će se smanjiti kao i vaše godine života.
175 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2013. 15:31h

Istezanje je prirodno za sve nas. Možda ste primijetili da, ako ste bili u sjedećem položaju duže vrijeme, da se istežete nesvjesno. Onda se osjećate dobro! Osim dobrog osjećaja, program istezanja će stvarati velike prednosti u poboljšanju fleksibilnosti i koordinacije.

Šta je istezanje?

Zadatak istezanja je proširiti ili produžiti tijelo ili udove. Istezanje vam pomaže da razvijete i održavate zdrav nivo fleksibilnosti, a podrazumijeva raspon pokretljivosti u datom zglobu. Istezanje se takođe naziva trening fleksibilnosti. Primjeri istezanja uključuju: istezanje u joga položajima i pilates vježbe.

Trening fleksibilnosti je široko prihvaćen način da se poveća pokretljivost zglobova. Iako su istraživanja pokazala da različite metode istezanja poboljšavaju fleksibilnost, valja napomenuti da neprimjereno istezanje može uzrokovati povrede.

Svako bi se trebalo istezati bez obzira na uzrast, pol ili nivo fleksibilnosti. Istezanje treba biti dio vaše svakodnevice, bilo da vježbate ili ne. Postoje jednostavne vježbe istezanja koje možete izvoditi dok gledate TV, koristite računar ili spremate za krevet.

Koje su prednosti istezanja?

Bez redovnog istezanja, vaši mišići će se zgrčiti, a raspon pokreta u zglobovima će se smanjiti kao i vaše godine života.

Istezanje ne zahtijeva veliko vrijeme, ali vam može dati ogromne rezultate! Ovdje su neke od prednosti koje možete očekivati od programa istezanja:

Smanjena napetost mišića;

Povećan raspon pokreta u zglobovima;

Poboljšana mišićna koordinacija;

Povećana cirkulacija u različitim djelovima tijela;

Povećan nivo energije (koja proizlazi iz povećane cirkulacije);

Odložen početak mišićnog umora;

Poboljšana efikasnost u svakodnevnom životu, sportu ili u drugim fizičkim aktivnostima;

Poboljšano držanje;

Mentalno opuštanje;

Doprinosi raznovrsnosti, užitku i zadovoljstvu vašem programu vježbanja.

Vježba br: 1

Prebacite noge unazad, preko glave. Koljena neka vam budu savijena. Pridržavajte bokove rukama kako biste održali ravnotežu i kontrolisali istezanje. Pronađite udoban položaj i zadržite se 25-30 sekundi. Vremenom, kada vam ova vježba postane laka za izvođenje, možete je izvoditi i sa ispruženim nogama. Nemojte pretjerivati sa istezanjem.

Vježba br: 2

Okrenite se licem prema dolje, stavite noge na švajcarsku loptu, dlanovima na podu, ruke opružene ispod ramena. Savijte noge povlačenjem švajcarske lopte prema vašoj glavi. Nastavite savijanje koljena dok vam butine ne budu blizu grudi i krsna kost paralelna s podlogom. Opustite se i ponovite.

Bonus video: