Kaluđerović oslobođen optužbe da je 2006. na Cetinju ubio Jovanovića

Sudija Moštrokol je kazala da provedenim dokazima nijesu potvrđeni navodi optužnice kojom je predstavljeno da je Kaluđerović s umišljajem ubio Jovanovića
3803 pregleda 0 komentar(a)
Cetinje ubistvo Jovanović, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinje ubistvo Jovanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.03.2013. 15:12h

Odlukom Apelacionog suda Crne Gore, Cetinjanin Nenad P. Kaluđerović (39) pravosnažno je oslobođen je od optužbe da je ubio Željka Jovanovića ispred kafe-bara “Ambasador” 13. avgusta 2006. na Cetinju, saznajemo u Višem sudu u Podgorici.

Informaciju je potvrdio i branilac okrivljenog advokat Marko Dakić.

Krivično vijeće sudije Vesne Moštrokol u oktobru 2012. u nedostatku dokaza oslobodilo je Kaluđerovića da je ubio Jovanovića.

Kaluđerović oslobođen optužbe da je ubio Željka Jovanovića 2006.>>>

Majka ubijenog Željka Jovanovića počinila samoubistvo>>>

Ovakva odluka izazvala je negodovanje Vidosave Jovanović, majke pokojnog Željka, koja je odmah nakon izlaska iz sudnice plakala, te klela i sud i optuženog.

Ona je 7. oktobra, dva dana nakon što je presuda objavljena, počinila samoubistvo. Njeno beživotno tijelo pronađeno je u rijeci Morači, dok je garderoba preminule pronađena ja na obali rijeke, u blizini Skalina.

"Niko od prisutnih gostiju lokala nije vidio pištolj kod optuženog Nenada Kaluđerovića. Te noći je padala jaka kiša, bio je mrak, uz slabu vidljivost. Niko nije vidio momenat kako je ubijen Željko Jovanović, iako je na platou ispred lokala bilo puno ljudi. Ni jedna činjenica ne upućuje na zaključak da je Nenad Kaluđerović ubio Željka Jovanovića. Ni nakon rekonstrukcije, nije ukazano na lice koje je pucalo, niti da je te radnje preduzeo Klauđerović. U tuči ispred lokala “Ambasador” učestvovalo je oko 15 ljudi. Sve i da se optuženi nalazio na platou, nije proveden ni jedan dokaz da je Nenad Kaluđerović počinio ubistvo, niti je iko od svjedoka kod njega vidio pištolj", kazala je sudija Moštrokol u obrazloženju presude.

Sudija Moštrokol je kazala da provedenim dokazima nijesu potvrđeni navodi optužnice kojom je predstavljeno da je Nenad Kaluđerović 13. avgusta 2006. oko 22 sata, u Bajovoj ulici na Cetinju, ispred ugostiteljskog objekta "Ambasador", s umišljajem ubio Željka Jovanovića.

Nenad Kaluđerović je prilikom svađe i tuče sa Predragom Kaluđerovićem i Dankom Đurovićem s jedne strane, te pokojnog Željka Jovanovića i Zorana Jovanovića sa druge strane, iz pištolja nepoznate marke prema Željku Jovanoviću ispalio hitac koji ga je pogodio u glavu.

Od zadobijenih povreda Jovanović je preminuo istog dana. U optužnici koja nije dokazana između ostalog piše da je okrivljeni Nenad Kaluđerović doveo u opasnost i živote Zorana Dobrkovića, Saše Trceta, Marka Jovanovića, te okrivljenih Zorana Jovanovića, Đurovića, Stanojevića i Predraga Kaluđerovića, koji su se nalazili u neposrednoj blizini.

Okrivljeni Stanojević je za vrijeme svađe i tuče ispalio dva hica iz pištolja „crvena zastava“ koji je neovlašćeno nosio. Ovi hici su pogodili metalnu konstrukciju tende ispred ”Ambasadora” i odbili se.

On je tako doveo u opasnost živote Dobrkovića, Marka Jovanovića, Trcete i okrivljenih Predraga Kaluđerovića, Zorana Jovanovića i Đurovića, koji su se nalazili u neposrednoj blizini.

Zastarjelo krivično gonjenje

Zbog apsolutne zastarjelosti vođenja krivičnog postupka, sud je odbio optužbu za krivično djelo učestvovanje u tuči protiv Cetinjana Zorana V. Jovanovića zvanog Cagen, Danka N. Đurovića i Predraga P. Kaluđerovića, te protiv Milana Đ. Stanojevića zvanog Mićo Kinez, optužen je da je počinio krivično djelo “nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”.

Sudija Moštrokol je kazala da je za učestvovanje u tuči propisana kazna do tri godine zatvora, a da zastarjelost krivičnog gonjenja nastupa nakon proteka dva puta zaprijećene kazne zatvora, odnosno šest godina, te da je 27. septembra 2012. nastupila zastarjelost.

Bonus video: