Potvrđene zatvorske kazne Martinoviću i Šćepanoviću za šverca 72 kg kokaina

Željko D. Martinović (48) osuđen je na sedam godina zatvora, a Dragan R. Šćepanović (40), koji je u bjekstvu, osuđen je na devet godina zatvora
151 pregleda 0 komentar(a)
Željko Martinović, Foto: Savo Prelević
Željko Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.03.2013. 14:38h

Advokat Lazar Aković kazao je “Vijestima” da je Apelacioni sud Crne Gore potvrdio presudu Cetinjaninu Željku D. Martinoviću (48) zvanom Kiko koji je osuđen na sedam godina zatvora i Draganu R. Šćepanoviću (40) iz Bijelog Polja, koji je u bjekstvu, osuđenom na devet godina zatvora zbog šverca zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Španiju.

Branilac okrivljenog Martinovića, advokat Aković je naveo da je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu za stvaranje kriminalne organizacije, tako da će im se ponovo suditi za to krivično djelo u Višem sudu u Podgorici.

Specijalizovano vijeće kojim je predsjedavala sudija Milenka Žižić osudilo ih je za šverc 71 kilograma i 865 grama kokaina iz Južne Amerike u Španiju. U presudi piše da su Šćepanović i Martinović od 2010. do 15. aprila 2011. učestvovali u organizovanju nabavke, posredovanja i prevoza brodom “Perast” oko 72 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Španiju.

Šćepanović je tražio da mu Martinović pronađe pomorce radi prenosa kokaina, pa je ovaj posredovao između njega i Nikole Mrvaljevića. Sud je nesumnjivo utvrdio da je Mrvaljević za prenos jednog pakovanja kokaina bio plaćen između četiri i pet hiiljada eura.

U prenosu droge, osim Mrvaljevića, učestvovali su i Vuk Popović, Ilija Brkanović iz Crne Gore, Dražen Krasić, Dalibor Dramićanin i Goran Crnomarković iz Srbije, kao i Božidar Bogdanović i Petar Kestanpol.

U obrazloženju presude se navodi da se u luci Oristano, u blizini Napulja, Šćepanović sastao sa Mrvaljevićem, gdje je brod bio usidren i da su se tada dogovorili o švercu.

Kokain je utovaren na brod “Perast” u Argentini, nakon čega je Mrvaljević obavještavao Martinovića o kretanju broda, kada će uploviti u luku Taragona u Španiji, a ovaj zatim Šćepanovića.

Španska policija je 14. aprila 2011. zaplijenila 43 pakovanja kokaina u kabini broda “Perast” Ilije Brkanovića, a 29 u iznajmljenom stanu u tom španskom lučkom gradu.

Bonus video: