"Bitka na Neretvi" od sada i službeno hrvatski film

Dosadašnja distribucija u bioskopima i na televizijskim programima često je obavljana nezakonito, a kvalitet prikazivanih kopija bio je tehnički nezadovoljavajući
103 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2013. 12:11h

"Bitka na Neretvi", najveći filmski ratni spektakl s ovih prostora, od sada i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji i na međunarodnoj sceni prikazivaće se kao film hrvatskih autora, potvrdili su danas Jadran film i Veljko Bulajić, reditelj tog filma koji je u proteklih četrdesetak godina otkad je snimljen najčešće označavan kao jugoslovenski.

To je bio međunarodni projekat s više producenata, dio njih bio je okupljen oko Udruženja jugoslavenskih producenata, a imao je i strane koproducente. Izvršni producent bio je Jadran film koji će, odlučeno je nakon dugogodišnjih pregovora koji su, ističu u toj kući, riješenih na zadovoljstvo svih strana, ubuduće biti jedini ovlašten da taj film zastupa i distribuira. Osim međunarodne distribucije Jadran film će preuzeti i zaštitu autorskih prava, osim rediteljevih, snimatelja Tomislava Pintera, kompozitora Vladimira Krausa Rajterića i scenografa Duška Jeričevića.

"Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali ovaj film, manipulisali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji saradnici za to nikada nismo dobili novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji", tvrdi režiser Veljko Bulajić, podsjetivši da je na projektu radilo osamdeset posto filmskih radnika iz Hrvatske.

Po njegovim riječima, dosadašnja distribucija u bioskopima i na televizijskim programima često je obavljana nezakonito, a kvalitet prikazivanih kopija bio je tehnički nezadovoljavajući.

"Bitka na Neretvi" snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata u SFRJ koji je imao veliku gledanost. Samo u Jugoslaviji pogledalo ga je, kaže Bulajić, više od četiri miliona ljudi, a njih 350 miliona u svijetu. Popularnosti filma doprinijela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvijezde, bili slavni Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Orson Vels i drugi.

Godinu dana nakon što je snimljen, bio je nominovan za Oskara u kategoriji stranog filma, a prije tri godine na festivalu u Moskvi uvršten je među deset najznačajnjih filmova o Drugom svjetskom ratu, nakon čega je u paketu s ostalim izabranim naslovima krenuo u svjetsku bioskopsku i televizijsku distribuciju.

Galerija

Bonus video: