Investitori luksuznih vila strahuju za život

Graditelji “Dukljanskih vrtova” traže zaštitu od države i tvrde da im prijeti smrću Nikšićanin Veselin Pejović, a biznismen navodi da mu duguju 900.000 eura
672 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2013. 17:02h

Investitori na Zavali, koji vode projekat izgradnje vila “Dukljanski vrtovi”, njemački državljanin, ukrajinskog porijekla, Igor Peljuhno i Amerikanac porijeklom iz Uzbekistana Naum Emilfarb, zatražili su juče od premijera Mila Đukanovića, vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić, ministra Raška Konjevića i direktora policije Slavka Stojanovića da ih zaštite od nikšićkog biznismena Veselina Pejovića, jer se, kako su naveli u pismima, boje za svoj život.

Protiv Pejovića je početkom marta podnijeto pet krivičnih prijava u Podgorici, Budvi i Kolašinu zbog prijetnji i pokušaja iznude.

Krivične prijave podnijeli su advokat Dragan Prelević, koji zastupa investitore na Zavali, kao i direktorica firme “Zavala invest” Ruskinja Irina Babina.

Pejović je u izjavi za “Vijesti” potvrdio da je “psovao i vrijeđao” nove graditelje na Zavali, jer tvrdi da pokušavaju da ga prevare i da mijenjaju dogovor koji je prethodno postignut. On je prethodno, u februaru, protiv njih budvanskoj policiji podnio prijavu u kojoj ih sumnjiči da pokušavaju da prevare povjerioce “Zavala investa”, među kojima je i on.

Advokat Prelević rekao je “Vijestima” da je podnio prijavu policiji u Podgorici, navodeći da mu je Pejović prijetio smrću “u slučaju da zastupa” nove vlasnike kompleksa na ulazu u Budvu.

Ko će se kupati u vilama: Luksuzni apartmani na Zavali

Spor na Zavali traje mjesecima, a kulminirao je prije mjesec dana kada je Pejović, vlasnik nikšćke firme “Uniprom”, koja gazduje elitnim budvanskim hotelima “Tara” i “Budva”, polomio ogradu na gradilištu i sa obezbjeđenjem upao u dvije vile.

U prijavama se navodi da on od novih vlasnika pokušava da iznudi nešto što mu ne pripada, jer oni nijesu pravni sljedbenici “Miraksa” sa kojim je ovaj Nikšićanin imao poslovne aranžmane.

Pejović je imao ugovoren biznis sa bivšim direktorom “Miraksa” u Budvi Vjačeslavom Lejbmanom, koji je planirao da otvori kasino. Pošto su zajedno uzeli kredit od “Hipo alpe adria banke” od 20 miliona eura, Pejović je 2,5 miliona eura tih para uložio za vilu. Kada je Lajbman pobjegao iz Budve, on je angažovao vještaka, koji je procijenio da toliko novca nije potrošeno za gradnju, a zbog toga on sada od novih vlasnika traži 900 hiljada eura.

Investitori su, kako su ispričali policiji, odbili da mu isplate taj novac navodeći da je riječ o obavezi koju je za sobom ostavila Lejbmanova firma.

Pejović, međutim, ima pravosnažnu presudu da mu Lajbmanova firma duguje 850.000 eura. On je “Vijestima” pokazao ugovor koji su potpisali Astra Montenegro i Zavala Invest, kojim se “preuzima solidarna odgovornost za ispunjenje obaveza iz ugovora sa kupcima stanova”.

“Igor Peljuhno je obećao da ću pored vile koju sam platio dobiti i 850.000 eura, a onda je promijenio odluku. Ja hoću da moje obezbjeđenje čuva moje objekte i da završim radove. Pošto mi nijesu dozvolili da uđem na gradilište, a ja sam svoje platio, pozvao sam ih telefonom i rekao im da idu da kradu tamo gdje su to naučili. Jesam psovao, ali se ne sjećam svega jer sam ljut što pokušavaju da me prevare,” rekao je Pejović.

U pismu premijeru i ostalim zvaničnicima novi graditelji na Zavali su napisali da su od 7. februara izloženi najgrubljim verbalnim i fizičkim napadima i pokušaju iznude, te im prijeti Pejović i njegov advokat Zoran Vukčević.

Oni navode da im je prijećeno smrću, napadom na porodice i da “će im namjestiti svojim vezama da idu u zatvor i budu protjerani iz Crne Gore “.

Investitori su naveli da su o svemu obavijestili i ambasade SAD i SR Njemačke u Podgorici, čiji su državljani.

Peljuhno i Emilfarb juče nijesu željeli da komentarišu ovaj slučaj, dok je Pejović najavio da će tužiocu za organizovani kriminal podnijeti prijavu zbog prevare, koju sprovode novi vlasnici Zavale.

“Ološu, napiši da smijem do vile”

Pejović je u izjavi za “Vijesti” potvrdio da je “psovao i vrijeđao” nove graditelje na Zavali, jer kaže da pokušavaju da ga prevare i da mijenjaju dogovor koji je prethodno postignut

“Pokušao sam da se rukujem, ali on počinje da me udara i psuje. Rekao mi je da neću imati mira u Crnoj Gori i počinje da me gura u svoj automobil da potpišem neki papir. Govorio mi je da mu dugujem 900 hiljada. Sa njim je bio advokat Vukčević, koji mi je kazao da neću imati mira i da će mi svaki dan biti ovakav. Kako je moja supruga držala telefon, Pejović je mislio da ga ona snima pa je pokušao da joj otme.

Rekao sam im da treba mirno da riješimo problem, ali su oni zahtijevali da pustim njihovo obezbjeđenje na Zavalu, ili će mi to biti kraj i da će me istjerati iz Crne Gore”, navodi se u prijavi. Pejović je ispričao “Vijestima” da je Peljuha slučajno sreo na parkingu...

”Rekao sam mu, ološu napiši svom obezbjeđenju da mogu do svoje vile”, prepričao je on.

“Preleviću bolje ti je da ih ne zastupaš!”

“Dok sam sjedio u kući u Podgorici pozvao me Pejović sa svoga broja i kazao mi da mi je bolje da ne zastupam klijente sa Zavale. Rekao mi je da me upozorava, jer će doći tamo i j…majku , sve će mi pobiti, uzeti i kuću i sve zapaliti. Pokušao sam da ga urazumim, čuo sam se sa njegovim advokatom, i naveo da moji klijenti ne spore vlasništvo nad kućom koju je djelimično platio, ali da se radi o nesporazumu. Međutim, Vukčević mi je ponovio iste prijetnje kao i Pejović”, naveo je u prijavi advokat Dragan Prelević.

Upad na gradilište

Irina Babina u prijavi budvanskoj policiji opisala je kako joj je Pejović, 3. marta ove godine, polomio rampu i upao na gradilište.

“Nakon toga on je otišao i ostavio kamion čime nam je onemogućeno da nastavimo radove, jer naši kamioni nijesu mogli prolaziti gradilištem. Sve vrijeme sa njim je bio i advokat Vukčević, a naš šef gradilišta je na zadnjem sjedištu Pejovićevog automobile vidio i pištolj”, navodi se u prijavi Babine, a ona je dostavila i snimak.

Babina mi prijetila mužem iz Dume

“Žalim što sam kupio nekretnine od tih bjelosvjetskih lopova i kriminalaca, koji hoće da mi ukradu vilu i zato mute i varaju.

Spreman sam da poklonim vilu u dobrotvorne svrhe ali ću tu družinu dovesti do krivične odgovornosti. Nije tačno da sam prijetio Babini. Ona mi je rekla da ima muža u Dumi i da joj ništa ne mogu, a ja sam joj uzvratio da ide svom mužu pa neka tamo kradu”, ispričao je “Vijestima” Veselin Pejović.

Policija: Istrage su u toku

Na pitanje šta će preduzeti da zaštiti investitore na Zavali, Uprava policije je saopštila da je dobila prijavu Irine Babine protiv Pejovića, zbog ugrožavanja sigurnosti. “Cjelokupan predmet su predali Osnovnom državnom tužiocu u Kotoru,”piše u odgovoru portparola Tamare Popović.

Ona je navela i da je Pejović protiv Babine i drugih lica podnio prijavu zbog fabrikovanja i falsifikovanja poslovne dokumentacije. “Policijski službenici, u saradnji sa ODT u Kotoru, postupaju po prijavi. Uzete su izjave od nekoliko lica, dok su drugim licima uručeni pozivi da se danas jave u PJ Budva radi davanja izjave,” saopštila je Popović.

Galerija

Bonus video: