GODINA PISCA

Obilježavanje stogodišnjice rođenja Ćamila Sijarića

Dvodnevni naučni skup završiće se 18. decembra u Kući Rista Ratkovića, na stogodišnjicu Sijarićevog rođenja
156 pregleda 0 komentar(a)
Ćamil Sijarić, Foto: Privatna arhiva
Ćamil Sijarić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.03.2013. 10:11h

 Jubilej kojim će se proslaviti vijek od rođenja Ćamila Sijarića, jednog od najznačajnijih pripovjedača južnoslovenske književnosti, organizovaće JU “Ratkovićeve večeri poezije”, u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, Opštinom Bijelo Polje i Centrom za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Obilježavanje jubileja će trajati tokom cijele godine, a planirano je, između ostalog, održavanje dvodnevnog naučnog skupa o književnom djelu Sijarića, dramatizacija romana “Bihorci” po kojoj bi se uradila pozorišna predstava, kao i dokumentarni film o ovom velikom piscu.

Obilježavanje jubileja “Sto godina od Ćamilovog rođenja“ započeće u njegovom zavičaju, kod “Dobre Vode“ u Šipovicama i zavičajnoj biblioteci “Ćamil Sijarić“ u Godijevu, prigodnom besjedom o Sijariću, recitovanjem njegove poezije i čitanjem odlomaka iz njegovih romana i pripovjedaka.

Uz jubilej planiramo medijsku prezentaciju njegovog imena i djela

Dvodnevni naučni skup završiće se 18. decembra u Kući Rista Ratkovića, na stogodišnjicu Sijarićevog rođenja, na kojem će učestvovati dvadesetak najznačajnijih imena u književnosti i književnoj kritici Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

“Biće priređen i odštampan izbor iz njegovih pripovjedaka, kao i knjiga epskih pjesama koje je Sijarić zabilježio od bihorskih guslara, a na kraju školske 2012/13. godine animiraće se direktori bjelopoljskih osnovnih i srednjih škola da odličnim učenicima kao nagradu dodijele neko od djela Ćamila Sijarića.

Uz jubilej planiramo medijsku prezentaciju njegovog imena i djela. Ove aktivnosti bi trebalo da uključe novinske članke, radio i TV reportaže o ovom velikanu književnosti, feljton o njegovom životu i djelu u nekom od crnogorskih štampanih medija, emisije iz kulture, vizuelizaciju poezije i objavljivanje kritičkih tekstova u časopisima za književnost i kulturu.

Sijarić je rođen 18. decembra 1913. godine u selu Šipovice kod Bijelog Polja

Sličnu medijsku kampanju pokušaćemo da realizujemo i u Bosni i Hercegovini i Srbiji”, najavio je direktor JU “Ratkovićeve večeri poezije” Abaz Dizdarević.

Formiran je organizacioni odbor za obilježavanje jubileja koji čine, predsjednik Faruk Dizdarević i članovi književnici Pavle Goranović, dr Derviš Beli Selhanović, Bogić Rakočević, Kemal Musić, akademski slikar mr Abaz Dizdarević i reditelj Goran Bjelanović. Biće pokrenuta i inicijativa da jedna škola i ulica u Bijelom Polju dobiju ime ovog književnika.

Riječ koja traje

Sijarić je rođen 18. decembra 1913. godine u selu Šipovice kod Bijelog Polja. Osnovnu školu završio je u Godijevu, a potom, od 1927. do 1935. pohađa Veliku medresu kralja Aleksandra u Skoplju iz koje je zbog političke aktivnosti isključen.

Školovanje nastavlja u Vranju i na tamošnjoj gimnaziji maturira 1936. Od 1936. godine studira pravo na Beogradskom univerzitetu i diplomira 1940. godine. Njegova djela su prevođena na ruski, bugarski, engleski, turski, albanski, poljski, francuski, njemački, estonski i mađarski jezik.

Dobitnik je više književnih nagrada i društvenih priznanja, a bio je redovni član ANUBiH i CANU Crne Gore i stalni član Matice srpske u Novom Sadu. Umro je šestog decembra 1989. godine.

Preporučujemo za Vas