Prva premijera Gradskog pozorišta - "Pinokio"

"Ovaj komad je izuzetno važan u vremenu kada su mladi krenuli nekim veoma čudnim putem", kazala je direktorka Gradskog pozorišta
323 pregleda 0 komentar(a)
Pinokio, Foto: Www.fanpop.com
Pinokio, Foto: Www.fanpop.com
Ažurirano: 05.03.2013. 12:23h

Gradsko pozorište iz Pođgorice uskoro će imati prvu ovogodišnju premijeru - predstavu "Pinokio" Karla Kolodija u režiji Snežane Trišić.

Scenograf Nedeljković je kazao da je priča zahtjevna i da ima veze sa sadašnjim vremenom

Dramaturg predstave je Jelena Mijović, kompozitor je Aleksandar Radunović Popaj, scenograf Darko Nedeljković i Milena Đurđić kostimograf.

Brojne uloge u jednoj od najpoznatijih bajki na svijetu tumače Jelena Simić (Pinokio), Dejan Đonović (Đepeto), Katarina Krek (Cvrčak), Juliija Milačić (Vila), Pavle Ilić (Mačak), Ivana Mrvaljević (Lisica), Goran Slavić (Fitiljko), Davor Dragojević (vlasnik cirkusa, kočijaš magarećih zaprega, dobošar), Branko Ilić (policajac), Sejfo Seferović (magarac vozač, nosač, tunj), Ivona Čović (direktorka škole, sudija) i Dijana Dragojević (morska zvijezda). Premijera je zakazana za 4. april.

Kako je Pinokio dio lektire za učenike osnovnih škola, direktorka Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević je kazala da će to omogućiti veću povezanost djece sa pozorištem, a najavljeno je i gostovanje na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu.

Angažovali smo veliki broj ljudi zaposlenih u pozorištu. Odlučili smo se za „Pinokija", jer želimo da sarađujemo sa školama. Ovaj komad je izuzetno važan u vremenu kada su mladi krenuli nekim veoma čudnim putem, pa umjesto da se igraju i razmjenjuju znanje, u školskim dvorištima zakazuju tuče. Mislim da je priča koju je režirala Snežana Trišić izuzetno važna za sredinu u kojoj živimo", kazala je Mrvaljević.

Rediteljka Trišić je kazala da će predstaviti savremenog Pinokija ali da je početak priprema bio težak jer ovaj klasik književnosti za djecu nudi puno mogućnosti i tema.

Pokušali smo da adaptiramo Diznijevu verziju ovog romana i da napravimo našu priču smještenu u savremeno društvo. Naša priča o Pinokiju se bavi određenim problemima odrasle jedinke i govori o nedaćama sa kojima se susreću djeca kada treba da napuste stečene i često, pogrešne sisteme vrijednosti.

Glumica Jelena Simić koja tumači naslovnu ulogu je zahvalila na ukazanom povjerenju i na zadatku

Željeli smo da pokažemo koliko je faza potrebno da lutka postane čovjek sa utemeljenim sistemima vrijednosti. Nadamo se da će predstava ispuniti naša očekivanja", rekla je Trišić, režiserka.

Ona je kazala da Pinokio nije samo priča o laganju i istini već o stvaranju sistema vrijednosti i o odrastanju u društvu u kome je on poljuljan, a da dijete treba da postane čovjek čak i onda kada mjesta koja su stubovi kulture i društva, ne funkcionišu.

Scenograf Nedeljković je kazao da je priča zahtjevna i da ima veze sa sadašnjim vremenom i da je scena KIC-a inspirativna.

"To je veoma inspirativna scena, što ne znači da ovo pozorište ne treba da dobije svoju kuću! Prvi put radim na glavnoj sceni KIC-a i scenografija će biti fragmentarna i zahtjevna, u skladu sa sadašnjim vremenom. Režiserka je pronicljiva i inteligentna i bio je potreban visok nivo umijeća i talenta da se napravi jedna ovakva predstava", rekao je on.

"Radujem se radu na predstavi, tekst je divan i izuzetno inspirativan. Nadam se da će glatko teći sama procedura rada, a finale ćemo vidjeti", smatra koreografkinja Slavka Nelević.

Glumica Jelena Simić koja tumači naslovnu ulogu je zahvalila na ukazanom povjerenju i na zadatku koji "jer je za glumca u mojim godinama pravo zadovoljstvo da je dobije".

Bonus video: