Čarapić "čuva" spise o praćenju aktivista

Zaposleni u MANS-u, njih 25, traže 37.500 eura od države zbog povrede prava ličnosti
8 komentar(a)
Veselin Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Veselin Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.03.2013. 14:57h

Spisi predmeta u kome su preduzimane radnje prema zaposlenima u MANS-u dostavljeni su Vrhovnom državnom tužilaštvu u julu 2011.

To piše u dopisu bjelopoljskog Osnovnog tužilaštva, koji je pročitan u sporu po tužbi zaposlenih u MANS-u, koji traže 37.500 eura od države zbog povrede prava ličnosti.

Njih 25-oro traži po 1.500 eura, na ime naknade nematerijalne štete zbog nezakonitog prikupljanja obavještenja od Vanje Ćalović prije dvije godine u policiji, kao i prisluškivanja i čitanja mejlova zaposlenih u toj nevladinoj organizaciji.

Sudija Vesna Banjević, odlučila je da u nastavku postupka sasluša sve tužioce i zatraži od VDT-a na uvid spise predmeta u kome su preduzimane radnje prema zaposlenim u MANS-u.

Sudija je prihvatila pisane dokaze koje su tužioci predložili, među kojima su i poziv i zapisnik o saslušanju Vanje Ćalović u policiji, rješenje MUP-a kojim se nalaže policiji da postupi po zahtjevu i dostavi MANS-u informacije koje je prikupila o njima, akti Savjeta za građansku kontrolu rada policije u kojima se utvrđuje da je policija postupala nezakonito prema zaposlenim u MANS-u i urgencija koju su zaposleni u MANS-u predali vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić.

Sudija će naknadno odlučiti da li će izvršiti uvid u sadržaj CD-a sa snimkom svadbe Safeta Kalića.

Suđenje se nastavlja četvrtog aprila.

Advokat Veselin Radulović, punomoćnik MANS-a, nakon ročišta podsjetio je da Čarapić uporno ćuti o njihovom zahtjevu da im omogući uvid u spise i materijal koji je prikupljen nadzorom zaposlenih u MANS-u, zbog čega su i predali žalbu ministru pravde Dušku Markoviću.

“Ostaje da vidimo da li će Ranka Čarapić još jednom pokazati da za nju, pored zakona, ne važe ni odluke i nalozi suda”, zaključio je Radulović.

Bonus video: