Nakit i ukras iz zbirki Muzeja grada Podgorice

“Nakit iz zbirki Muzeja, koji je prikazan na ovoj izložbi, samo je mali dio izuzetno značajnih i dragocjenih zbirki Muzeja grada"
102 pregleda 1 komentar(a)
nakit, muzej Podgorice, Foto: Vijesti
nakit, muzej Podgorice, Foto: Vijesti
Ažurirano: 05.03.2013. 11:25h

Izložba “Nakit i ukras iz zbirki Muzeja grada Podgorice”, etnologa Vladislava Ivanovića, biće otvorena večeras u 19 sati u izložbenom prostoru JU Muzeji i galerije Podgorice.

Najstariji predmeti prikazani na izložbi potiču iz ranog i srednjeg bronzanog doba

Nakit koji će biti prezentovan na ovoj izložbi dio je različitih zbirki Muzeja grada Podgorice, a čine ga crnogorski, muslimanski i albanski ženski nakit (XVIII-XX), koji predstavlja vrhunske domete filigranskog zanatstva.

“Nakit iz zbirki Muzeja, koji je prikazan na ovoj izložbi, samo je mali dio izuzetno značajnih i dragocjenih zbirki Muzeja grada, koje su kroz decenije nastajale strpljivim i požrtvovanim radom stručnjaka Muzeja. Ova izložba nam pruža pregled istorijskog razvoja nakita sa šireg prostora Podgorice, i to od ranog bronzanog doba do naših dana.

U Arheološkoj zbirci Muzeja grada Podgorice iz perioda finalnog bakarnog doba nalaze se zlatni ukrasi za kosu, koji su se s trakom uplitali u kosu i činili ukras onovremenih frizura. Vrijedan je pomena i perforirani trapezoidni privjesak izrađen od fino poliranog porfira, koji je krasio prsa neke značajne ličnosti toga vremena.

Iako u hronološkom nizu nijesu zastupljena sva istorijska razdoblja, ovi predmeti svjedoče o visokom civilizacijskom i kulturnom nivou naroda koji su u prošlosti živjeli na ovom prostoru, kao i o intenzivnim kulturnim i ekonomskim vezama koje su održavali s razvijenim kulturama u okruženju.

Najstariji predmeti prikazani na izložbi potiču iz ranog i srednjeg bronzanog doba, a otkriveni su prilikom istraživanja humki Boljevića gruda i Neškova gruda u Podgorici”, zapisao je u katalogu, koji prati izložbu, autor Vladislav Ivanović.

Izložbu će otvoriti doc.dr Lidija Vujačić.

Bonus video: