O presudi za ubistvo Šćekića 29. marta

Odbrana je predložila Apelacionom sudu da usvoji njihovu žalbu, da presudu preinači tako što će ih osloboditi od kazne
81 pregleda 6 komentar(a)
Branislav Durutović, Foto: Savo Prelević
Branislav Durutović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.03.2013. 14:42h

Advokat Branislav Durutović, branilac Saše Borete, optuženog za podstrekavanje na ubistvo Slavoljuba Šćekića, kazao je “Vijestima” da će se 29. marta raspravljati o žalbama na presudu za ubistvo policijskog inspektora.

Za taj dan zakazana je sjednica vijeća Apelacionog suda.

Presudom specijalnog vijeća podgoričkog Višeg suda, kojim je predsjedavala sudija Biljana Uskoković, okrivljeni Milan Čila Šćekić, optužen je da je iz heklera 30. avgusta 2005. ubio inspektora Šćekića i Ljubo Vujadinović, koji je, nakon rafala ubicu čekao u džipu, osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Na istu zatvorsku kaznu osuđeni su i Ljubo Bigović i Saša Boreta, zbog podstrekavanja ove dvojice na ubistvo.

Zoran Smolović je sudija izvjestilac u ovom predmetu, baš kao i u prethodna dva slučaja kada se raspravljalo o žalbama na prvostepenu presudu.

Do sada su dva puta izricane presude okrivljenima za ubistvo, ali je Apelacioni sud oba puta ukidao i predmet vraćao na ponovni postupak. Presuda sudije Uskoković je treća u ovom predmetu, od 2007. kada je suđenje počelo.

Advokati odbrane Durutović, Dragoljub Đukanović, Dragoslav Ognjanović i Danilo Mićović uložili su žalbu na presudu Višeg suda.

Odbrana je predložila Apelacionom sudu da usvoji njihovu žalbu, da presudu preinači tako što će ih osloboditi od kazne.

Odbrana je alternativno predložila da Apelacioni sud ukine presudu Višeg suda, zatim otvori glavni pretres i, nakon što izvede sve dokaze, donese jedino moguću odluku - oslobađajuću presudu.

Branioci su žalbu uložili zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te odluke o krivičnoj sankciji.

Bonus video: