U Podgorici za jubilej

Prvi put Podgorica će biti domaćin ovog skupa, a odrzaće se u Rektoratu Univerziteta Crne Gore
4 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Bjelica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.03.2013. 22:10h

Deveti kongres Crnogorske sportske akademije, odnosno 10. Međunarodna naučna konferencija, održaće se od 4. do 7. aprila u Podgorici.

Teme su "Transformacioni procesi u sportu" i "Sportska dostignuća".

Prijavljeno je za rad 115 naučnih radova sa 194 učesnika koji dolaze sa 26 univerziteta, 38 fakulteta, 10 akademija, 28 ustanova iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Srbije, Kosova, Makedonije, Hrvatske, SAD, Slovenije, Ukrajine, Rumunije, Turske, Italije, Velike Britanije i Crne Gore. Učesnici su prijave morali da proslijede organizatoru do 25. decembra 2012. godine.

Prvi put Podgorica će biti domaćin ovog skupa, a odrzaće se u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Dosadašnjih devet naučnih skupova održavani su u Baru, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom.

"Garancija za konačan uspjeh predstojećih naučnih okupljanja je i naš dignitet koji smo gradili godinama pod motom: raditi, za vršiti, obja viti. Takođe, ste svjedoci da Crnogorska sportska akademija prepoznaje sa vremene procese i da ih želi kroz naučne i stručne radove ko je ćete pre zentovati stavi na uvid javnosti. Ne samo sportskoj već i šire stručnoj bez koje bi naš put bio veoma kratak. Crna Gora je uvijek pokazivala posebnu pažnju i razumijevanje kada je u pitanju naša struka i sport kao njeno područje djelovanja, kao prema veoma bitnoj oblasti promocije vlastitih potencijala i vrijednosti i ukupne međunarodne afi rmacije same države", istakao je Duško Bjelica, predsjednik Crnogorske sportske akademije.

On je napomenu da je Crnogorska sportska akademija afirmisala državu i njene sportske potencijale i kroz naučni opus kada je fizička kultura u pitanju.

"Na dosadašnjim skupo vima učešće su uzelivodeći naučnici iz re giona i šire, a u našem prepoznatljivom i uglednom časopisu za sport, fizičko vaspitanje i zdravlje "Sport Mont"’ sa međunarodnom distribucijom i redakcijom objavljeno je preko 600 stručnih i naučnih radova od strane skoro isto toliko autora i koautora na preko 5000 stranica štam panog teksta koji zauzimaju mjesto u svim važnijim bibliotekama. Takođe bi trebalo istaći da je počeo izlaziti naš međunarodni časopis "Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine" koji je za kratko vrijeme uspio da zauzme mjesto u nekoliko međunarodnih indeksnih baza, ali njegovo vrijeme tek dolazi", zaključio je Bjelica.

Bonus video: