Jedna koprodukcija i 300 hiljada za Grad teatar

Prilikom selekcije će se voditi računa i o obilježavanju 200-godišnjice od Njegoševog rođenja
1 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 09:00h

Ovogodišnji Grad teatar, 27. po redu, imaće jednu koprodukciju a novina je što program potpisuje direkcija festivala sastavljena od zaposlenih u toj javnoj ustanovi, Opština je za ovogodišnji Grad teatar izdvojila 300 hiljada eura.

To je u razgovoru za “Vijesti” potvrdio direktor JU Grad teatar Merin Smailagić, koji je najavio da će festival, kao i prošle godine biti otvoren 15. juna a zatvoren 1. avgusta.

“To znači da bismo i ove godine imali 47 festivalskih dana i noći, i po sadašnjoj procjeni oko 50 programa. Nakon uspješne saradnje sa "Multimedija grupom" usljed isteka ugovora, ove godine radimo samostalno i selekciju dramskog programa. Ono što znamo u ovom trenutku je da imamo u planu novu koprodukciju oko koje se pregovara, određeni broj gostujućih predstava i žanrovsku raznolikost likovnog, muzičkog i književnog programa. Zaposleni u JU Grad teatar su uveliko angažovani na ovim poslovima, tako da se nadam da će rezultati tog rada i ovoga puta zadovoljiti visoke kriterijume kojima se vodimo mi unutar institucije, ali i kriterijume i očekivanja stručne javnosti, medija i publike”, kazao je Smailagić.

Uredništvo programa potpisuje Direkcija festivala koju osim njega čine i Milena Lubarda-Marojević, Boris Mišković, Elizabeta Bogojević, Dušan Knežević, Svetlana Ivanović.

Smailagić je kazao da je program još uvijek u pripremi, te da se o konkretnim programima još uvijek ne može govoriti.

"Kada je riječ o pozorišnom segmentu u planu je jedna koprodukcija, koja će još jednom kvalitetom i inovacijom potvrditi dominantnost ovog festivala u zemlji i prepoznatljivost u regionu, kao i brojne gostujuće predstave pozorišnih kuća regiona koje se uklapaju u koncepciju festivala, određeno je još na njegovom početku: istraživanje modernog pozorišta regiona i Evrope, uz stalno aktuelizovanje kulturne baštine kroz njeno iščitavanje, prikazivanje i vrednovanje u novom kontekstu. Uz to, posjetioci Grad teatra će biti u prilici da vide i neke od ranijih više nego uspješnih predstava iz bogate produkcione djelatnosti festivala. Žanrovska raznolikost će biti obilježje i ostalih programa festivala. Pažljivo se prati likovna, muzička i književna pordukcija ovih prostora, i nadam se da će u najskorije vrijeme javnosti biti predstavljen i preliminarni program ovih programskih segmenata", rekao je on.

Prilikom selekcije će se voditi računa i o obilježavanju ovogodišnjeg značajnog jubileja, 200-godišnjice od Njegoševog rođenja, istakao je direktor Grad teatra.

“Mogu reći da su u planu i neke međufestivalske i međunarodne saradnje, ali to su elementi koji su i do sada odlikovali program Grad teatra. Što se finansijskih ulaganja u festival tiče, tu moramo priznati da kvalitetnog programa nema bez, prije svega, stabilnih, a potom i dovoljnih finansija. Grad teatru se, ponekad površno, često spočitavaju visoki budžeti. Međutim, ako pogledate budžete festivala regiona koji kvalitetom i brojem programa mogu da pariraju festivalu Grad teatar, vidjećete da je naš budžet znatno manji. Uz to, procentualna raspodjela novca iz opredijeljenog budžeta na lokalnom nivou ukazuje da najveća suma odlazi upravo za realizaciju programa. Ove godine, osnivač Skupština opštine Budva, za realizaciju festivalskih usluga izdvojila je 300.000 eura, i nadam se da ćemo i ove godine uspjeti da realizujemo sve planirano ne narušavajući kvalitet koju stručna javnost i publika na osnovu prethodnih 26 godina, i ove godine očekuju od Grad teatra”, naglasio je Smailagić.

Zgusnut program

Smailagić je kazao i da JU Grad teatar intenzivno posluje i mimo festivalske sezone, i da se uvijek zaboravlja ono što je najvažnije kad god se govori o djelatnosti Grad teatra.

"Prije svega to je činjenica da je osnovna djelatnost ustanove organizovanje ljetnjeg festivala, koji svake godine brojem programa, i reći ću, brojem kvalitetnih programa, definiše ne samo kulturni život Budve već i Crne Gore. Jer ako pogledate, svake godine se tokom festivala izvede od 50 do 60 različitih programa, pažljivo odabranih u skladu sa tekućom produkcijom pozorišne, likovne, muzičke i književne umjetnosti. Svaki period u godini ima svoje faze rada. Mimo festivalske sezone prati se cjelokupna produkcija regiona, pregovara se oko mogućnosti realizacije projekata i vrši se selekcija. Uz obavezne administrativne poslove ustanove, evaluacije učinjenog u prethodnoj godini i sve ostale kreativne poslove vezane za realizaciju festivala koji slijedi, činjenica je da se i tokom zime intenzivno radi, a da se rezultati učinjenog vide upravo na festivalu. Ukoliko bi ovako bogat program Grad teatra, bio raspoređen tokom godine, prostom računicom bismo došli do toga da bi kulturni život Budve bio veoma dinamičan usljed činjenice da bismo imali po četiri ili pet programa mjesečno", rekao je Smailagić.

Galerija

Bonus video: