Misteriozni Dragan Nikolić: Od Bele Palanke do Donjih Crnaca

Specijalni tužilac Đurđina Ivanović saslušavala Vujicu Tomovića, saradnika misterioznog Nikolića, kojeg policija traži zbog sumnje da se bavio milionskim švercom
289 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 18:04h

Specijalni tužilac Đurđina Nina Ivanović salušala je protekle sedmice, u svojstvu građanina, Vujicu Tomovića, osnivača firme “Monte papirus” iz Podgorice, rečeno je nezvanično “Vijestima”.

Tomović, koga su zaposleni u februaru 2011. godine u mojkovačkoj fabrici cigareta “Tara” pred novinarima “Vijesti” označili kao vlasnika fabrike, salušan je u okviru istrage o navodnom švercu cigareta i goriva.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), Tomović je bio ovlašćeni zastupnik, izvršni direktor i osnivač firme “Werisan” do juna 2009. godine. Te godine od njega je firmu preuzeo Dragan Nikolić, koji je u CRPS-u naveden kao ovlašćeni zastupnik, izvršni direktor i osnivač.

Nikolićeve firme ključ za šverc nafte i cigareta>>>

Tomovićeva firma “Monte papirus” i bivši, a sada Nikolićev “Werisan”, nalaze se na istoj adresi u Podgorici u Ulici kralja Nikole 122.

Sjedište firmi "Werisan" i "Monte papirus", Foto: Luka Zeković

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” policija, po nalogu specijalnog tužilaštva, već skoro mjesec ne može da nađe Nikolića kako bi od njega uzela dokumentaciju o poslovanju njegovih firmi.

Dragan Nikolić je dobio crnogorsko državljanstvo u julu 2010. godine, rečeno je nezvanično “Vijestima” u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Još prije dvije godine, “Vijesti” su pokušavale da nađu Nikolića i daju mu priliku da govori o navodnim kriminalnim radnjama kojima se bavi, ali je to bilo nemoguće ostvariti

Još prije dvije godine, “Vijesti” su pokušavale da nađu Nikolića i daju mu priliku da govori o navodnim kriminalnim radnjama kojima se bavi, ali je to bilo nemoguće ostvariti.

Jedan od ključnih uslova da se dobije crnogorsko državljanstvo, prema Zakonu o državljanstvu, je “pozitivno mišljenje” Agencije za nacionalnu bezbjednost i Ministarstva odbrane.

Nikolić je u CRPS-u registrovan kao vlasnik firmi “Werisan” i “Bonik OIL”, koje su već dugo pod istragom tužilaštva i policije zbog navodnog učešća u švercu nafte između 2006. i 2009. godine, kojim je crnogorski budžet oštećen za najmanje 20 miliona eura.

U tom švercu, pored firmi “Werisan” i “Bonik OIL”, učestvovale su navodno i nikšićki “Neksan” Miodraga Dake Davidovića i cetinjski “Montenegro bonus” i Jugopetrol koji su navodno fiktivno izvozili gorivo kosovskim preduzećima N. T. “Shkoza”, “Minel Enim”, “Vagas”, N. T. “Petrol Nol” i “Petrol Bonus”. Licencu za transport koju izdaje Regulatorna agencija za energetiku tada je imao samo “Jugopetrol”.

Službenici Specijalnog odjeljenja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u četvrtak su tražili dokumentaciju o poslovanju etnosela “Imanje Rakočević” čiji je vlasnik kontraverzni službenik ANB Vlatko Rakočević i Rukometnog kluba “Mojkovac”

“Vijesti” su tada pisale da su u tom kriminalnom poslu učestvovali i “odabrani” službenici carine i policije koji su po cisterni, navodno, uzimali po 500 eura.

“Vijesti” su objavile i da je vlasnik 15 cisterni, koje su za crnogorske izvoznike vršile prevoz, nikšička firma “M. N. Press" čija je osnovna djelatnost, prema podacima CRPS-a, štamparska.

Kao jedan od osnivača firme navodi se Nikola Mrkić, koji je sa bratom Aleksandrom pominjan zbog navodne umiješanosti u šverc cigareta iz mojkovačke fabrike duvana “Tara”.

Službenici Specijalnog odjeljenja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u četvrtak su tražili dokumentaciju o poslovanju etnosela “Imanje Rakočević” čiji je vlasnik kontraverzni službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Vlatko Rakočević i Rukometnog kluba “Mojkovac”, čiji je Rakočević predsjednik.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je dokumentacija tražena, između ostalog, jer policija već više od mjesec ne može da nađe Dragana Nikolića koji je uplaćivao velike sume novca na račun te dvije firme.

Rakočević istražiteljima nije dao dokumentaciju rukometnog kluba, pravdajući se da je “dokumentacija uništena u poplavi”.

Naftu zamijenile voćke

“Vijesti” su prije dvije godine pisale da su firme Dragana Nikolića od 2006. do 2009. godine fiktivno izvezle 21, 4 miliona litara goriva za koje je država na ime neplaćenih akciza, carine i PDV-a oštećena za najmanje sedam miliona eura.

Njegova firma “Bonik oil” imala je trogodišnju licencu za prodaju i snabdijevanje naftnim proizvodima i gasom koju izdaje Regulatorna agencija za energetiku. Ta licenca je istekla u julu 2009. godine, neposredno nakon što je završena “praksa” fiktivnog izvoza.

Preduzeću “Werisan” je licenca opozvana u maju iste godine. Nikolić, vlasnik firmi “Werisan” i “Bonik OIL”, prema posljednjoj prijavi u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), sada se bavi pijačnom prodajom na tezgi “DN voće” u Podgorici.

Direktor po potrebi?

Vujica Tomović saslušavan je početkom februara 2011. godine kada je specijalno tužilaštvo počelo provjere o proizvodnji i švercu lažnih brendova cigareta u Mojkovcu.

Vujica Tomović, Foto: Vesko Belojević

On je tada saslušan u svojstvu izvršnog direktora kompanije “Montenegro tobacco company”, kako su ga ljudi iz te firme predstavljali, iako je u CRPS-u tada sa tom funkcijom bio registrovan izvjesni Miodrag Novović.

Novović tada nije saslušavan jer je, navodno, bio u inostranstvu. Tada je policija po nalogu tužilaštva pretresla i fabriku cigareta “Tara” u Mojkovcu i hangar braće Mrkić u Donjoj Gorici o kojem su “Vijesti”, na osnovu izjava očevidaca, ali i informacija iz policije, pisale da je u njemu instalirana mašina za štampanje lažne ambalaže za cigarete.

Hangar braće Mrkić u Donjoj Gorici, Foto: Zoran Đurić

Mještani Donje Gorice tada su “Vijestima” ispričali da, nakon pisanja “Vijesti”, radnici nijesu stali cijelu tu noć, već su po mraku i bez upaljene rasvjete u kamione, cisterne i šlepere užurbano pakovali kutije, pakete, burad i druge predmete. Tek pred zoru je, pričali su, sve utihnulo.

Galerija

Bonus video: