Jadranska straža: Optuženi osuđeni na po 17 godina

Prilikom izricanja presude, i optuženi i porodice su negodovali, nakon čega su napustili sudnicu
1943 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 10:06h

Krivično vijeće sudije Višeg suda Dragoja Jovića, u ponovljenom sudskom procesu, osudilo je na po 17 godina optužene za zločin koji se dogodio u bašti restorana “Jadranska straža” u Budvi, gdje su u septembru 2007. godine ubijeni Vladimir Rakočević i Adalbert Šut, a ranjeni Vladimir Janković i Željko Janković.

Prilikom izricanja presude, i optuženi i porodice su negodovali, nakon čega su napustili sudnicu.

Presudom Višeg suda koju je izreklo vijeće sudije Mušike Dujovića u avgustu 2010. godine, Nikšićanin Dragan Đ. Zindović zvani Giga, Radojica S. Zeković, Aleksandar S. Zečević i Rajko D. Knežević, osuđeni su na po 17 godina zbog ubistva Rakočevića i ukrajinskog državljanina Šuta i ranjavanja Jankovića. Oni su, prema optužnici oko 18 sati toga dana, nakon što su po prethodnom dogovoru Rakočević, Šut i Jankovići ušli u baštu “Jadranske straže”, iz pripremljenog oružja, tri pištolja i revolvera, prema njima ispalili više hitaca. Nakon žalbe advokata odbrane, Apelacioni sud ukinuo je presudu i proces je krenuo iznova.

Tokom sudskog procesa, optuženi su svjedočili da su četvorica mladića “izgledali kao mafijaška vojska” kada su ušli u restoran, te da su toga dana ruke držali za pojasom.

Rakočević nije bio naoružan

Vijeće sudije Jovića dalo je odgovor na pitanje da li su se okrivljeni branili od prijetnji i napadača, kako su isticali na suđenju.

Kako u prvom, tako i u drugom sudskom procesu, Zindović je priznao da je pucao iz dva pištolja u bašti restorana. Objasnio je da je ispalio prvi hitac tek nakon što je neko pucao u njegovom pravcu. Ispričao je da je sve počelo kada je upoznao ruske državljanke Olgu Lopuhovu i njenu kćerku Svetlanu, vlasnice polovine restorana “Jadranska straža”. Problemi su nastali kada je Zindović suvlasnicima Dimitriju Kuznjecovu i njegovom ocu Vladimiru rekao da će voditi posao restorana u ime Lopuhove. Tada je Vladimir Kuznjecov, bivši oficir KGB-a, navodno počeo sa prijetnjama koje su se iz dana u dan samo pojačavale.

Zidović je svjedočio da su četiri momka došla u restoran, te da su dvojica sjela. On je, kako kaže, tada pitao "ko je Vanja (Rakočević)", nakon čega se pozvani okrenuo. Zindović ga je navodno pozvao da dođe i sjedne pored njega, ali ga je, kao je naveo, Rakočević pozvao da on dođe kod njega. Zindović je naveo da je krenuo prema stolu gdje se nalazio Rakočević, a nakon korak-dva čuo je škripu stolice, i vidio da je jedan mladić stavio ruku za pojas. Tvrdi da je vidio da je tom mladiću ruka bila na crnoj torbici, te da je tada izvadio dva pištolja.

“Kada sam krenuo korak nazad, čujem pucanj otpozadi, tako da sam imao osjećaj da sam pogođen u glavu. Tada počinjem da pucam instiktivno iz oba pištolja i tu mi se kida film”, naveo je Zindović u odbrani.

Novina u odnosu na raniji glavni pretres je činjenica da su Knežević i Zečević priznali da su pucali u bašti “Jadranske straže”, dok su se ranije branili ćutanjem, navodeći da nemaju veze sa navodima optužnice. Zečević je priznao da je pucao iz pištolja "crvena zastava" i da je sa dva hica ranio Željka Jankovića, dok je Knežević priznao da je pucao u noge Željku Jankoviću i objasnio da je drugi metak ispalio u znak upozorenja.

Prema nalazu vještaka, u vrijeme kada se u bašti budvanskog restorana “Jadranska straža” dogodilo dvostruko ubistvo, Zindović je bio bitno smanjeno uračunljiv. Tim vještaka je u nalazu naveo da se Zindović tada nalazio u stanju afekta, straha, razdražljivosti i bijesa jakog intenziteta i da je bio u stanju privremene duševne poremećenosti. Prema tom nalazu, nije bio sposoban da upravlja svojim postupcima.

Odbrana je sumnjala da su mladići u torbicama koje su sa sobom nosili prilikom dolaska u restoran imali oružje. Vještak hemijske struke Aleksandar Ivanović je na suđenju kazao da je vještačenjem dvije torbice koje su pronađene na terasi restorana “Jadranska straža”, nakon dvostrukog ubistva, utvrđeno da na njima nema prisustva barutnih čestica. Advokat Borivoje Borović je izrazio sumnju da se u torbici koja je pripadala Adalbert Šutu, a koju je nosio Janković, nalazilo oružje.

Rakočević je pokušaj odbrane da optužene prikaže kao neuračunljive, ocijenio kao “smišljen, da bi izbjegli kaznu”

Radivoje Rakočević je tokom suđenja isticao da niko od mladića, pa ni njegov sin Vladimir Rakočević nije bio naoružan tog dana u restoranu, te da niko nije izgovorio ružnu riječ. Za uzvrat je, kako je rekao, u tijela njih četvorice ispaljeno 20 hitaca. Objasnio je da su došli da razgovaraju oko prodaje dijela restorana. Prigovarao je nalazu vještaka, dodajući da namjerava da dokaže da je Zindović manipulant, te da ide na liječenje kada treba da izdržava zatvorsku kaznu. Smatrao je i da nije tačno ono što je komisija vještaka navela u nalazu, te da je dokazano da su optuženi hladnokrvno organizovali i brutalno izvršili ovaj zločin, koji je nazvao “krvavi pir”.

Rakočević je pokušaj odbrane da optužene prikaže kao neuračunljive, ocijenio kao “smišljen, da bi izbjegli kaznu”.

Tokom nekoliko godina suđenja, Rakočević je samo jednom bio spriječen da prisustvuje glavnom pretresu zbog teške bolesti supruge Slobodanke Rakočević koja je, kako je kazao, preminula 14. januara ove godine, na rođendan okrivljenog Dragana Zindovića.

Zindović pucao sa metar i po

Igor M. Ložnjaković, konobar u restoranu "Jadranska straža", svjedočio je u istražnom postupku 14. septembra 2007, a njegov iskaz je na suđenju pročitan zato što sud nije mogao da mu uruči poziv za svjedočenje. Osvrćući se na 13. septembar 2007, on je objasnio da je na posao došao oko 13,30 časova sa Aleksandrom Zečevićem, menadžerom u restoranu.

Priznao da je pucao: Zindović

Vidio je kada su u lokal došla četiri momka koje je tada prvi put vidio, te da su sjeli na kraju bašte pored zida. Naveo je da je Zindović sjeo za stolom koji je prvi do ulaznih vrata restorana. U njegovom iskazu se navodi da se Zindović tim momcima obratio povišenim tonom i drsko im rekao "dođite ovamo".

Kako je Zindović krupan čovjek i okrenut mu je leđima, nije jasno vidio kod njega pištolj, ali je čuo jedan pucanj koji je pogodio momka u narandžastoj majici, a zatim je drugim hicem pogodio momka u crnoj majici koji je sjedio na stolici. Ložnjaković je naveo da je, kada je Zindović ispalio prve hice, bio daleko od mladića u koje je pucao između metar i metar i po.

Galerija

Bonus video: