mršavljenje

Podsvijest blokira dijetu

Francuski psihijatar Stefan Kleže tvrdi da se mnoge žene podsvjesno vezuju za svoje obline
81 pregleda 1 komentar(a)
dijeta, mršavljenje, Foto: Shutterstock.com
dijeta, mršavljenje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.03.2019. 20:37h

Upravo ste okončali još jednu u nizu dijeta i shvatili da opet niste uspjeli da smršate...

Jezičak na vagi se nimalo nije pomjerio, iako ste se pridržavali svih pravila. Francuski psihijatar Stefan Kleže tvrdi da je podsvijest kriva za neuspjele dijete, jer se mnoge žene podsvjesno vezuju za svoje obline.

Neki od razloga su zato što su im takve bile majke i bake koje su veoma voljele i poštovale ili se plaše da će mršavljenjem ostati bez "nevidljive zaštite" od svijeta ili neće moći da prepoznaju svoj odraz u ogledalu.

* Ako su vaša majka, baka i ostale rođake bile punačke, jedini način da se oslobodite tog nasljeđa jeste da naučite da se suprotstavite porodičnom pritisku. Kada vas majka treći put ponudi svojim ukusnim kolačima, jasno joj dajte do znanja da ćete se mnogo bolje i zdravije osjećati sa nekoliko kilograma manje.

* Iako toga uopšte niste svjesni, možda su vam kilogrami nevidljivi štit od spoljneg svijeta ili alibi da pobjegnete od ljubavnih veza, zato što ste se nedavno duboko razočarali, prenose Novosti. Sve su to pokazatelji da ste emotivno nezrela osoba. Radite na sebi kako biste izgradili drugačije mehanizme odbrane. Poslije neuspješne veze, dajte sebi vremena da je prebolite i izvučete pouku iz tog iskustva.

* Plašite se da ćete ukoliko drastično smršate izgubiti sopstveni identitet, jer ste uvijek sebe doživljavali kao slatku i simpatičnu debeljucu. U tom slučaju trebalo bi da se opredijelite za postepeno mršavljenje, za sporu i dugu dijetu koja će vas postepeno mijenjati, kako biste imali dovoljno vremena da se priviknete na novi izgled. Najbolje je da dijetu počnete paralelno sa promjenama na drugim poljima, kao što je novi posao, drugi partner, preseljenje.