Nikolićeve firme ključ za šverc nafte i cigareta

Istraga o organizovanom kriminalu tapka u mjestu, bezuspješna potraga za misterioznim pijačnim prodavcem
558 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2013. 12:40h

Službenici Specijalnog odjeljenja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Vrhovnog državnog tužilaštva u četvrtak su tražili dokumentaciju o poslovanju etnosela "Imanje Rakočević" i Rukometnog kluba Mojkovac pokušavajući i da uđu u trag Draganu Nikoliću, koji je uplaćivao velike sume novca i poslovao sa te dvije firme, saznaju "Vijesti".

Nikolić, vlasnik firmi “Werisan” i “Bonik OIL”, prema posljednjoj prijavi u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), sada se bavi pijačnom prodajom na tezgi “DN - Voće” u Podgorici, a već nekoliko godina je pod istragom zbog šverca goriva i cigareta.

“Vijesti” su ranije pisale, na osnovu zvaničnih i nezvaničnih izjava sagovornika, da je “pranje” papira preko kojih je fiktivno izvoženo gorivo u to vrijeme praktično bila javna tajna u Rožajama i da su policajci i carinici za to vrijeme, navodno, primili mito od oko dva miliona eura

Dragan Nikolić je u CRPS registrovan kao vlasnik firmi “Werisan” i “Bonik OIL”, koje su već dugo pod istragom tužilaštva i policije zbog navodnog učešća u fiktivnom švercu nafte između 2006. i 2009. godine, kojim je crnogorski budžet oštećen za najmanje 20 miliona eura.

“Vijesti” su tokom 2011. godine istraživanjem koje se baziralo i na upoređivanju podataka crnogorske Uprave carina o izvozu i kosovske carine o uvozu goriva, utvrdile da su na Kuli “oprani” papiri za 1.675 cisterni, odnosno za oko 58 miliona litara nafte.

“Vijesti” su tada pisale, na osnovu zvaničnih i nezvaničnih izjava sagovornika, da je “pranje” papira preko kojih je fiktivno izvoženo gorivo u to vrijeme praktično bila javna tajna u Rožajama i da su policajci i carinici za to vrijeme, navodno, primili mito od oko dva miliona eura.

Švercom nafte budžet oštećen za najmanje 20 miliona eura >>>

Na graničnom prelazu Kula isparilo 1.675 cisterni ili 20 miliona eura >>>

Papiri za fiktivni izvoz su na Kuli najčešće ovjeravani od 23 do pet sati ujutru i to su, navodno, radile odabrane smjene carinika i policajaca čije su vođe po cisterni uzimale po

500 eura.

Do danas nema rezultata istraga koje su se vodile u policiji i specijalnom tužilaštvu tim povodom i još niko za to nije krivično odgovarao.

U tom švercu, pored firmi “Werisan” i “Bonik OIL”, učestvovale su navodno i nikšićki “Neksan” Miodraga Dake Davidovića i cetinjski „Montenegrobonus” i Jugopetrol koji su navodno fiktivno izvozili gorivo kosovskim preduzećima N. T. „Shkoza”, „Minel Enim”, „Vagas”, N. T. „Petrol Nol” i „Petrol Bonus”. Licencu za transport koju izdaje Regulatorna agencija za energetiku tada je imao samo „Jugopetrol”.

“Vijesti” su objavile i da je vlasnik 15 cisterni, koje su za crnogorske izvoznike vršile prevoz, nikšićka firma „M. N. Press” čija je osnovna djelatnost, prema podacima CRPS, štamparska. Kao jedan od osnivača firme navodi se Nikola Mrkić, koji je sa bratom Aleksandrom pominjan zbog umiješanosti u šverc cigareta iz mojkovačke fabrike duvana “Tara”. Izvršni direktor te nikšićke firme je Slavko Musić, a osnivač Ratko Radojičić. Musić je nepravosnažno osuđen na višemjesečnu kaznu zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti ekipe “Vijesti” kod hangara braće Mrkić u Donjoj Gorici u februaru 2011, koja je istraživala sumnje da se u mojkovačkoj fabrici proizvode i švercuju lažne cigarete.

Firma Dragana Nikolića “Werisan”, prema podacima CRPS, nalazi se na adresi u Ulici kralja Nikole na broju 122, na istoj adresi na kojoj je registrovana firma “Monte papirus” Verice Tomović, a čiji je osnivač Vujica Tomović kojeg su, fantomski vlasnici stvarne fabrike cigareta “Tara” u Mojkovcu, predstavljali kao glavnog čovjeka u tom biznisu, što on nikada nije javno demantovao.

Policija provjerava Vlatka Rakočevića >>>

Rakočević je vlasnik mojkovačkog etno sela "Imanje Rakočević" i rukometnog kluba "Mojkovac"

Prema podacima iz Centralnog registra Privrednog suda, Dragan Nikolić je vlasnik firme “Bonik OILl”, sa sjedištem u Kokotima bez broja, “"Werisan” u Ulici kralja Nikole 122 na Zabjelu koja se, prema registru, bavi trgovinom na veliko hranom “uključujući ribe, ljuskare i mekušce”.

Osnivač je firme za uvoz i izvoz “nespecijalizovane robe na veliko” - “Stanić kompany” sa Rankom Stanićem, koji je direktor tog preduzeća. Status te firme u CRPS je obrisan 31. avgusta 2006. godine. Ostale firme su i dalje registrovane kao aktivne.

Posljednji put se Dragan Nikolić registrovao u CRPS kao preduzetnik i “obavlja privrednu djelatnost na pijačnoj tezgi “DN -Voće” u Podgorici i bavi se “trgovinom na malo hranom, pićima i duvanskim proizvodima na tezgama i pijacama”.

U štampanom izdanju od 3. marta pročitajte:

  • O dokumentu koji nedvosmisleno govori o lošoj saradnji policije i tužilaštva u istrazi šverca nafte i cigareta
  • Ko živi u stanovima Werisana
  • Kako je poplava "progutala" poslovne rezultate RK "Mojkovac"

Galerija

Bonus video: