Istine o mamurluku

Tamno obojena pića sadrže veće količine šećera ili nečistoća koje izazivaju najgori mogući mamurluk za razliku od piva i svjetlijih akoholnih pića.
7 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2013. 18:18h

O alkoholu i mamurluku postoji niz mitova, poput onog "klin se klinom izbija" i sličnih koji su u većini slučajeva smišljeni kako bi opravdali porok kog sebi mnogi priušte s vremena na vrijeme.

1. Može li voda da ublaži posljedice mamurluka?

Još pitate, čaša vode pored kreveta postaće vaš omiljeni saveznik nakon pijanstva. Istraživanja su pokazala kako 2.5 dcl popijenog alkohola iz organizma izbacuje čak 8dcl vode. Tačnije alkohol tijelo vodi do dehidracije, zato što više vode popijete to bolje. Međutim, ono što voda ne može je da vas otrijezni.

2. Da li je loše konzumirati alkohol svaki dan?

Dobra vijest je da je konzumacija crnog vina poželjna. Naravno umjerenost je bitna, ne odstupajte od čaše crnog vina dnevno jer u protivnom biste mogli da se nađete na klizavom terenu.

3. Izazivaju li tamna alkoholna pića najgori mamurluk?

Tamno obojena pića sadrže veće količine šećera ili nečistoća koje izazivaju najgori mogući mamurluk za razliku od piva i svjetlijih akoholnih pića. Nakon prekomjerne konzumacije tamnih pića izbjegavajte napitke koji su "ojačani" kofeinom, a koji dodatno pospešuju dehidraciju organizma.

4. Postoje li niskokalorična alkoholna pića?

Često zaboravljamo kako jedan mililitar alkohola sadrži osam kalorija, a jedan gram proteina čak duplo manje od toga. Pića s manjim odstom alkohola u sebi logično sadrže i manje kalorija, zato radije birajte 9 postotna od 14 postotnih alkoholnih napitaka.

5. Da li je opasno miješanje alkohola i energetskih napitaka?

Kofein u energetskim pićima može da prikrije uticaj alkohola što alkoholisane ljude čini manje svjesnim koliko su pijani. Osim toga istraživanja su pokazala kako ova kombinacija direktno utiče na nepravilne otkucaje srca, uzrokuje nesanicu, drhtanje ruku i razdražljivost.

Bonus video: