Policija provjerava Vlatka Rakočevića

Poslovanje mojkovačkog etno sela i rukometnog kluba, čiji je vlasnik i predsjednik kontroverzni službenik ANB pod lupom policije
1172 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2013. 16:36h

Policija je nedavno počela kontrolu poslovanja mojkovačkog etnosela „Imanje Rakočević“, čiji je vlasnik kontroverzni službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Vlatko Rakočević, kao i Rukometnog kluba „Mojkovac“, čiji je on predsjednik, saznaju „Vijesti“.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je policija uzela dokumentaciju o poslovanju etnosela, ali da nije dobila ni jedan papir o poslovanju Rukometnog kluba “Mojkovac” kojeg je Rakočević spasio od gašenja i za nekoliko godina doveo u sam vrh crnogorskog rukometa.

Izvor “Vijesti” tvrdi da je, kao razlog što navodno nema dokumetacije kluba, navedena “elementarna nepogoda” koja je uništila sve podatke.

Rakočević, dugogodišnji šef mojkovačke tajne policije, optuživan je da je učestvovao u nezakonitim radnjama o kojima se čuje na snimku sa svadbe odbjeglog Rožajca Safeta Kalića. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora u junu 2010. godine tražila je da se ispita njegovo učešće u tom događaju, ali i da se saopšti odakle mu novac za izgradnju velelepnog ranča kod Mojkovca.

MANS je od tadašnjeg direktora ANB-a Duška Markovića tražio da se ispita autentičnost snimka, na kojem se čuje kako Rakočević navodno razgovara sa policajcem sa punkta Ribarevine koji je zaustavio Nasera Keljmendija, sa oko pola miliona eura na kojoj se navodno čuje Rakočevićev glas koji nalaže da se Keljmendi pusti sa novcem. Keljmendi je u bjekstvu nakon optužbi bosanskih vlasti za teška krivična djela uključujući i ubistva, a međunarodne bezbjednosne agencije smatraju javno je optuživan da je šef kriminalnog klana koji se bavi švercom droge i cigareta, iznudama ubistvima, pranjem novca, utajom poreza, trgovinom ljudima itd. Keljmendi je to negirao.

Imanje Rakočević, Foto: imanjerakocevic.com

I Rakočević je u medijima negirao da poznaje Kalića i Keljmendija, a za tonski snimak sa svadbe Rožajca gdje se pominje njegovo ime, tvrdio je da je "klasična montaža, koja ima za cilj njegovu diskreditaciju".

MANS je saopštio šta sve posjeduje Rakočević, izražavjući sumnju da je to “teško mogao steći samo od plate koju prima u ANB-u".

Tadašnji direktor ANB Duško Marković odgovorio je toj nevladinoj organizaciji da je Rakočević „sve stekao na zakonit način". Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović pretprošle godine je kazao medijima je je Rakočević „besprekoran“.

"Vijesti" su u protekle tri godine nekoliko puta od ANB bezuspješno tražile podatke o primanjima njihovog službenika, ali i o njegovoj navodnoj umiješanosti u šverc cigareta.

Prema zvaničnim podacima Uprave za nekretnine, Rakočević je vlasnik preko 35.000 kvadratnih metara zemljišta u Mojkovcu, na kome se nalazi luksuzni turistički kompleks "Imanje Rakočević“ sa sobama, apartmanima, heliodromom, zatvorenim bazenom, đakuzijem i saunom, teniskim i košarkaškim terenima i mnogim dragim turističkim sadržajima.

MANS je saopštio šta sve posjeduje Rakočević, izražavjući sumnju da je to “teško mogao steći samo od plate koju prima u ANB-u"

Rakočević je je vlasnik kuće u Mojkovcu od 254 kvadratna metra, od kojih je naslijedio 94 m2, a 160 m2 je, prema podacima Uprave za nekretnine, naknadno sagradio. On je na Starom aerodromu u Podgorici kupio objekat od 100 kvadratnih metara, a zatim dogradio još toliko. Rakočević je prije par godina saopštio da je sve to stekao rentirajući godinama kuću međunarodnoj organizaciji u Podgorici.

Iz policije i tužilaštva „Vijesti“ juče nijesu dobile odgovore na pitanja o kontroli Imanja Rakočević i rukometnog kluba. O kakvoj se kontroli radi juče je bilo nemoguće odgovor dobiti i od Rakočevića, koji je prekinuo telefonsku vezu odmah nakon što se novinar predstavio.

Bog mojkovačkog rukometa

Kada je 2005. godine Brskovo, u kojem je poniklo nekoliko odličnih rukometaša, došlo na ivicu gašenja, pojavio se Vladeta - Vlatko Rakočević. Klub je ubrzo stao na noge i do 2009. bio prvoligaš, kada je zakulisnim radnjama izbačen iz elite.

Međutim, ubrzo se vratio i osvojio prvoligašku titulu. Kao i u gotovo svim ostalim crnogorskim klubovima, bilo je nemoguće saznati ko finansira Mojkovac, koliki je budžet, a ni igrači nisu bili previše raspoloženi da o tome pričaju. U rukometnim kuloarima se, međutim, priča da svi poštuju Rakočevića, jer “daje svoje pare”. Rakočević je prijetio da će neko platiti što su kadeti Budvanske rivijere prvim porazom u sezoni izbacili njegovu seniorsku ekipu iz Prve lige, a sačuvali Mornar.

Poslije nekoliko turbulentnih sedmica te 2009 , Rakočević se smirio i poručio da će u inat svima napraviti šampionski tim. Malo ko je u to vjerovao, ali je ekipa Mojkovca ostala na okupu i sa novim trenerom, iskusnim Branimirom Zeljkovićem, bez poraza završila Drugu ligu. Ambiciozni predsjednik je doveo nekoliko pravih pojačanja iz Srbije, kao i iz crnogorskih klubova pred sezonu 2010/2011, koja će ostati upamćena po jedinoj tituli u istoriji mojkovačkog sporta. I opet je “kapo” pokazao da je on najbitniji - iako je ekipa stekla pravo da nastupa u prvoj sezoni SEHA lige i takmiči se sa velikanima Zagrebom, Vardarom, Metalurgom, Metaloplastikom..., Rakočević je poručio da od toga nema ništa.

“Ukoliko ne pronađemo mogućnost da renoviramo dvoranu i ne napravimo uslove da se Regionalna liga igra u Mojkovcu, sigurno nećemo ni nastupiti. Ne treba nam rukomet ni za Bjelopoljce, ni Podgoričane, ni Pljevljake, koji imaju uslove. Prepustićemo to nekome drugome”, rekao je Rakočević, uz napomenu da je za renoviranje dvorane OŠ “Vuksan Đukić” neophodno 100 hiljada eura. To se nije desilo, Sutjeska je igrala u prvoj sezoni SEHA lige, a Mojkovac je ušao u sjenku Lovćena.

Galerija

Bonus video: