Nova promocija poezije Igora Lukšića u Podgorici

"Još od prvih redova mi je bila jasna dubina tog djela", kazao je italijanski izdavač Pjepaolo Greci
113 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2013. 19:10h

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić predstavio je sinoć svoju drugu zbirku poezije “Knjiga straha” u okviru ovogodišnjeg Zimskog salona “Booka 2013” u Gradskoj knjižari.

Među brojnim ljubiteljima poezije, Lukšićeve stihove su sinoć slušali njegove kolege ekonomisti, čelnici vlasti i diplomate poput italijanskog ambasadora Serđa Barbantija, crnogorskog ministra ekonomije Vladimira Kavarića, savjetnika premijera Milorada Katnića, Lukšićevog savjetnika Predraga Stamatovića, ministarke nauke Sanje Vlahović, a jedan od rijetkih umjetnika u publici bio je aktuelni ministar kulture Branislav Mićunović.

Osim Lukšića, o “Knjizi straha” govorili su pisac i književni kritičar Saša Radojčić i urednik “Qulture Edizioni”, izdavačke kuće koja je ovu knjigu objavila na italijanskom jeziku, Pjepaolo Greci.

U uvodnom izlaganju Radojčić je postavio retoričko pitanje publici koje se odnosilo na njiovu odluku da li su došli zbog knjige ili zbog autora Igora Lukšića. On se bazirao na filozofsko-poetsku dimenziju Lukšićeve knjige i u nastavku govorio o strahu kao o jednoj od najstarijih, bazičnih ljudskih emocija.

“Knjigu straha“ objavila je izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice. Nedavno je objavljena i na italijanskom jeziku, pod naslovom „Libro della paura“, u izdanju rimskog “Qulture Edizioni”.

“Dok sam boravio u Crnoj Gori, oduševio sam se jedinstvom kulturnog života i želio sam da se vratim u Italiju noseći nešto što je baš vaše. Kao izdavač htio sam da ponesem dio književnog života vaše zemlje. Tada mi je Peđa Uljarević pokazao rukopis “Knjige straha”. Čim sam pročitao prve redove, bili su mi jasni značaj i dubina tog djela”, kazao je Pjepaolo Greci i najavio gostovanje Lukšića pjesnika u Italiji.

Lukšić je kazao da je “Knjiga straha” zrelija od deset godina ranije objavljene “Knjige smijeha”, zahvalio posjetiocima i pročitao nekoliko svojim omiljenih pjesama iz posljednje knjige.

Galerija

Bonus video: