Barović oslobođen, Sud: Milačić trebalo da bježi, a ne da prilazi

U tužbi ODT-a piše da sudija nije mogao da cijeni kako je “logično” trebalo da se ponaša Milačić, nakon upućenih prijetnji
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2013. 03:28h

Podgorički sud za prekršaje oslobodio je krivice biznismena Veselina Barovića da je, u aprilu prošle godine, prijetio novinaru Marku Milačiću.

Rješenjem, koje je donio sudija Mladen Paunović, oslobođeni su i njegovi prijatelji - Marinko Banović i Radisav Živković, koje je Milačić optužio da su nasrnuli na njega, nakon što mu je Barović prijetio i psovao ga.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) uložilo je žalbu na tu odluku, zbog, kako piše, bitne povrede odredaba prekršajnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Milačić je protiv njih podnio krivične prijave, nakon što mu je Barović u kafiću u centru Podgorice zaprijetio da će mu “je..ću ti majku, ako me još jednom pomeneš u svojim tekstovima”.

Zatim su ga, kako je tada naveo Milačić, odgurnuli Barovićevi tjelohranitelji Banović i Živković.

“Imajući u vidu odbrane okrivljenih, te ih dovodeći u vezu sa iskazima saslušanih svjedoka, nije utvrđeno da su se u radnjama Barovića stekli elementi prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru... Saslušani svjedoci se nijesu mogli decidno izjasniti sadržini razgovora između Barovića i Milačića, pa je s toga sudija primijenio princip - u sumnji blaže za okrivljenog”, piše u rješenju Paunovića.

Dodaje se da nije dokazano ni da su Banović i Živković učinili prekršaje, koji su im se stavljali na teret.

“Sve da je sud poklonio punu vjeru iskazu svjedoka oštećenog Milačića, koji je između ostalog istakao da je osjetio ugroženost zbog prijetnje Barovića, a što je kontradiktorno sa ponašanjem oštećenog nakon događaja, jer je isti kazao da je nakon događaja pokušao da priđe Baroviću, da bi s njim porazgovarao, a da je osjetio ugroženost zbog navedenih prijetnji, logično bi bilo da isti više ne ulazi u bilo kakvu priču ili eventualno da napusti lokal, što nije učinio, već su ga radnici obezbjeđenja udaljili iz lokala, pa po mišljenju sudije u radnjama okrivljenog Barovića nema elemenata bića predmetnog prekršaja”, piše u odluci Paunovića.

U tužbi ODT-a piše da sudija nije mogao da cijeni kako je “logično” trebalo da se ponaša Milačić, nakon upućenih prijetnji.

Objašnjava se i da su razlozi u odluci potpuno nejasni: “Nejasno je da li su okrivljeni oslobođeni krivice zato što nije dokazano da su izvršili navedene prekršaje ili zato što u njihovim radnjama nema elemenata prekršaja stavljenih im na teret”.

“Nejasno je, iskazi kojih svjedoka su cijenjeni kao istiniti, a čijim iskazima nije poklonjena vjera”, piše, između ostalog, u žalbi tužilaštva.

Svi smo mi Barović

“Očekivano oslobađajućom presudom zarobljene institucije su, zapravo, nagradile vojnika sistema Veselina Barovića, za prijetnje koje mi je uputio. Dale mu, time, podstrek i poručile: 'Samo tako nastavi, kao što vidiš, nećeš biti kažnjen'. Stoga bih tajkunu Baroviću mogao jedino čestitati, jer čovjek čini ono što mu može biti. A može mu biti, vidimo, sve”, kazao je juče Marko Milačić, komentarišući rješenje suda za prekršaje.

On je ocijenio da je tragično to što u ovoj priči sudija Paunović, koji je donio oslobađajuću presudu za brutalne prijetnje, ima lik Veselina Barovića: “Da Vesna Medenica liči na Barovića, da Ranka Čarapić i njeni tužioci u ustima drže isti tompus kao i Barović, da ministri izgledaju kao Barović, da je prvi ministar Milo Đukanović preslikani Barović, da je i predsjednik Filip Vujanović zapravo Barović.

Najtužnije je to što mi, građani Crne Gore, ćutanjem i mirenjem sa svime time, sve više postajemo - Veselin Barović”, kazao je Milačić.

Galerija

Bonus video: