Eksplozije u Podgorici: Jovović opomenut zbog duga?

U proteklih nekoliko mjeseci bombaški napadi u Podgorici su učestali
1120 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2013. 14:52h

Policijski inspektori, u saradnji sa tužilaštvom, istražuju motive bombaškog napada na imovinu Podgoričanina Aleksandra Jovovića zvanog Kameni.

Njegov automobil potpuno je uništen prije dvije noći u centru Podgorice, pola sata nakon ponoći, nakon što je aktivirana eksplozivna naprava postavljena, najvjerovatnije, ispod crnog "saba".

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz izvora bliskog istrazi, eksploziv u kojem je uništen Jovovićev automobil, opomena je zbog neraščišćenih finansijskih računa.

Prije dvije noći, nakon prve detonacije, brzo je odjeknula i druga, a policija pretpostavlja da je eksploziv bačen ispred njegovog poslovnog prostora, koji se nalazi preko puta uništenog automobila.

Jovovićev automobil bio je parkiran ispred raskrsnice ulica Miljana Vukova i Marka Miljanova, a od snažne eksplozije uništen je i dio poslovnice "Lovćen osiguranja", koja se nalazi na uglu.

Jovović je bio vlasnik nekadašnje diskoteke "Planet" u Sportskom centru "Morača", ali i nekih klubova u Ulcinju i Srbiji.

Inspektori su odmah nakon eksplozije blokirali cijeli kvart i odveli na saslušanje dvoje očevidaca.

Iz policije juče nijesu saopštili detalje istrage, zbog, kako su naveli, nesmetanog preduzimanja daljih aktivnosti. Oni su pojasnili da su izuzeti tragovi poslati u Forenzički centar na vještačenje i da policija nastavlja sa aktivnostima u cilju rasvjetljavanja događaja.

Sve češće eksplozije

U proteklih nekoliko mjeseci bombaški napadi u Podgorici su učestali. Samo par dana prije eksplozije u centru grada, jak eksploziv bačen je ispred kuće Zorana Delibašića u podgoričkom naselju Zagorič.

Ni tada, kao ni prije dvije noći, niko nije povrijeđen, jer u momentu eksplozije u kući nije bilo nikoga. Jaka eksplozija značajno je oštetila kuću Delibašića, urušen je dio fasade, oštećena je terasa i popucali su prozori, a šteta je pričinjena i na više destina okolnih kuća.

"Vijesti" su nezvanično saznale da je Bakić samo uzvršilac naloga jednog "veoma moćnog kriminalca sa Zabjela" čijoj kriminalnoj grupi, navodno, pripada

Početkom februara Podgoričanin Nikola D. Bakić (25) uhapšen je zbog osnovane sumnje da je tokom 2011. i 2012. sedam puta bacao bombe u dvorišta kuća trojice Podgoričana. Bakić je uhapšen nakon višemjesečne istrage i sumnjiči se da je 14. marta 2011., oko dva sata poslije ponoći, bacio improvizovanu ekspolozivnu napravu u dvorište kuće Milana Ivanovića. Policija Bakića sumnjiči i da je pred zoru 8. oktobra 2011. godine, ponovo bacio bombu ispred ograde kuće Ivanovića. Ista kuća bila je njegova meta i 17. novembra te godine.

Policija tvrdi da je Bakić 18. februara prošle godine na isti način pripremljenu bombu bacio i u dvorište kuće Velimira Jovanovića u Podgorici. Par mjeseci kasnije, 23. i 26. avgusta on je, pod okriljem noći, bacao bombe u dvorište kuće Ivana Buškovića u Ulici princeze Ksenije u Podgorici.

Bakićeva naredna meta billo je dvorište kuće Zdravka Bojovića u Ulici 8. marta u Podgorici. On je 17. septembra oko dva sata poslije ponoći bacio eksploziv u dvorište kuće Bojovića i oštetio četiri automobila.

Nakon Bakićevog hapšenja policija je saopštila da je on u šest, od sedam slučajeva, krivična djela za koja je osumnjičen počinio tako što je dolazio do kuća ljudi u čija je dvorišta bacao bombe i u neposrednoj blizini aktivirao eksplozivne naprave "sastavljene od TNT eksploziva - trinitrotoluena, štapina i detonirajuće kapisle, koje je potom preko ograda bacao u dvorišta".

Policija je, kriminalističom obradom, utvrdila da su motivi Nikole Bakića da baca bombe u dvorišta kuća Ivanovića, Buškovića i Bojovića "neraščišćeni novčani odnosi".

"Vijesti" su nezvanično saznale da je Bakić samo uzvršilac naloga jednog "veoma moćnog kriminalca sa Zabjela" čijoj kriminalnoj grupi, navodno, pripada.

Jedan od onih koji su se našli na meti bombaša Velimir Jovanović, tada je kazao "Vijestima" da će oprostiti Bakiću, ako ovaj saopšti ime nalogodavca.

Aco Jovović je reagovao na tekst. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Budući da se na naslovnoj strani dnevnih novina Vijesti dana 02.03.2013. pojavila informacija,da je motiv eksplozije koja je se 01.03.2013 dogodila u ulici Miljana Vukova u kojoj su uništeni moj autombil i poslovni prostor, da je taj bezuman čin upozorenje zbog neizmireniog duga, radi crnogorske javnosti, ugleda moje porodice i mene lično odgovorno tvrdim da nemam ni prema jednom građaninu Crne Gore a i šire dugovanja, a pogotovo prema licima koje svoje dugove naplaćuju na ovakav način.

Živim pošteno i časno od svog rada, a u nevolji koja me je zadesila zgrožen sam odnosom vašeg novinara. Ako zna motiv moguće je i da zna ko je počinilac.

Ukoliko je to tako bilo bi dobro da se on otkrije a ukoliko stvari stoje drugračije onda ne mogu naći drugi motiv već da me obruka i stavi me u kontekst kriminalnog miljena u kojem nikad nisam bio.”

Galerija

Bonus video: