Ministarstvo kulture: Testament je u Njegoševoj biljardi od 1951.

"Testament sadrži originalni žig i pečat kancelarije Petra I Petrovića Njegoša", kazala je upravnica Njegoševog muzeja Isidora Kovačević
116 pregleda 81 komentar(a)
testament Svetog Petra, Foto: Blic.rs
testament Svetog Petra, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 01.03.2013. 17:21h

Ministarstvo kulture je demantovalo da je u Narodnoj biblioteci Srbije izložen originalni testament Sv. Petra Cetinjskog i poručili da je originalni dokument sa žigom izložen u Njegoševoj biljardi od 1951, prenosi Radio Antena M.

''Ekspertizu o ovom dokumentu uradio je Jeremija Gagić,dva dana nakon smrti Petra I.

Iz prostog razloga što su Đorđe Petrović,Njegošev brat od strica i guvernadur Vukolaj Radonjić željeli da opovrgnu taj testament i da ne dođe do postavljanja Rada Tomovog na mjesto vladike crnogorskog. Oni su potražili od Jeremije Gagića pomoć i on je tada potvrdio da je to originalni testament Petra I Petrovića Njegoša.

Testament je u posjedu Narodnog muzeja Crne Gore,Arhivsko-bibliotečkog odjeljenja, izložen je u Biljardi za stalne postavke od 1951. otkad je osnovan Njegošev muzej.

Testament sadrži originalni žig i pečat kancelarije Petra I Petrovića Njegoša", kazala je upravnica Njegoševog muzeja Isidora Kovačević

Nikodijević: Testament izložen u Narodnoj biblioteci, mislilo se da je izgubljen

U Narodnoj biblioteci Srbije, tokom marta će biti izložen testament Sv. Petra Cetinjskog, za koji se jedno vrijeme vjerovalo da je izgubljen.

U holu ispred Centralne čitaonice izložen je papir pisan rukom Sime Milutinovića Sarajlije, sekretara Petra I Petrovića i Njegoševog učitelja, datiran 18. oktobra 1830. dana kada je Petar I preminuo.

"Dugo se nije znalo za testament i pretpostavljalo se da je izgubljen" kazao je za "Blic" Dušan Nikodijević, bibliotekar i voditelj Zbirke arhivalija u Odjeljenju posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije.

Ono što je najznačajnije u ovom testamentu jeste da je za nasljednika određen Petrov sinovac Rade Tomov Petrović, poznatiji kao vladika Petar II Petrović Njegoš (1813-1851), i da je naređeno dalje održavanje savezništva sa Rusijom.

"Na moje mjesto nasljednikom upraviteljem i čuvateljem od svega mojega i Cerkovnoga činim i ostavljam sinovca mojega Rada Tomova Petrovića i kojega se nadam da će biti čojek od posla i od razuma, koliko je preblagi Otac Nebesnij blagovolio podariti, i kojega Bogu i Caru našemu i svemu Narodu Cernogorskome i Berdskomu za vijeka preporučavam svijem serdcem i svom dušom“, piše u testamentu.

Izvod iz testamenta Sv. Petra Cetinjskog

„Ako bi se ko našao u narodu našemu da ne prijmi ove moje potonje riječi i preporuke za istinite, ili ako ne bi sve tako poslušao kako sva knjiga izgovara, nego bi kakvu smutnju i razdor među narodom usudio se činiti slovom ili djelom, toga svakojega, ko bi gođ on bio, mirskij ili duhovnij, ja na samertnij čas moj vječnome prokletstvu i anatemi predajem, kako njega tako i njegov rod i porod, da mu se i trag i dom iskopa i utre!

Isto tako da Bog da i onome, koi bi vas od vjernosti k blagočestivoj i Hristoljubivoj Rusii otlučiti poiskao i svakojemu ako bi se koi iz vas Cernogoracah i Berđanah našao da pomisli otstupiti od pokroviteljstva i nada na jednorodnu i jedinovjernu nama Rusiju, da Bog dajakij te od njega živoga meso odpadalo i svako dobro vremenito i vječno otstupilo!“

Bonus video: