Stiven Spilberg na čelu žirija u Kanu

“Više od šest decenija Kan je služio kao platforma za otkriće izvanrednih filmova i njihovo prvo predstavljanje svijetu”, rekao je Spilberg
0 komentar(a)
Stiven Spilberg, Foto: Beta/AP
Stiven Spilberg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.03.2013. 14:57h

Američki reditelj i oskarovac Stiven Spilberg predsjedavaće žirijem predstojećeg Filmskog festivala u Kanu, saopštili su organizatori tog francuskog festivala.

Direktor Tjeri Fremo istakao je da je Spilberg godinama već jedan od najboljih holivudskih filmskih autora

Spilberg je nekoliko puta predstavljao svoje filmove u Kanu, a povodom odluke da bude na čelu žirija 66. festivala, izjavio je da je počastvovan i privilegovan. Prema njegovim riječima, gaji izuzetno poštovanje prema misiji Festivala u Kanu da promoviše međunarodni jezik filmske umjetnosti.

“Više od šest decenija Kan je služio kao platforma za otkriće izvanrednih filmova i njihovo prvo predstavljanje svijetu”, rekao je Spilberg, koji je tokom 40-godišnje karijere snimio 27 filmova, a za posljednji, “Linkoln”, dobio je 12 nominacija za Oskara, a dva je osvojio, uključujući za najboljeg glumca - Danijela Dej-Luisa u naslovnoj ulozi.

Predsjednik Filmskog festivala u Kanu Žil Žakob izjavio je da su veze sa Spilbergom postale neraskidive posebno nakon svjetske premijere filma “E.T.”

Kanski festival, koji će biti održan od 15. do 26. maja, saopštio je da Spilbergov opus obuhvata širok spektar filmova - od zabavnih do ozbiljnih, koji reflektuju istorijske teme, holokaust i uslove života ljudi.

Direktor Tjeri Fremo istakao je da je Spilberg godinama već jedan od najboljih holivudskih filmskih autora, zahvaljujući svojim filmovima i temama koje dotiče. “Veoma smo ponosni što će biti sa nama”, rekao je Fremo.

Spilberg je prvi film koji je snimio za bioskop “Sugarland Express”, prikazao još 1974. godine u Kanu, a osvojio je tada nagradu za scenario. “E.T.” je prikazan 1982. godine na zatvaranju, i to je bila posljednja festivalska projekcija u nekadašnjoj glavnoj dvorani (Palais Croisette).

Predsjednik Filmskog festivala u Kanu Žil Žakob izjavio je da su veze sa Spilbergom postale neraskidive posebno nakon svjetske premijere filma “E.T.”, dodajući da ga je od tada više puta zvao da predsjedava žirijem, ali nikada nije imao vremena, jer je stalno snimao neki novi film.

Priredila J.P.T.

Bonus video: