Porodica Kankaraš traži istinu o ubistvu sina

Počeo četvrti proces za ubistvo Nikšićanina Novice Kankaraša - porodica traži okončanje sudske agonije
866 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2013. 19:50h

Nikšićanin Novica Kankaraš, otac Milutina Kankaraša ubijenog 2008. u kafani “VS” kod Nikšića, kazao je da već pet godina dolazi u podgorički Viši sud “da čuje istinu zašto i kako mu je ubijen sin”.

Kankaraš je pred vijećem sudije Predraga Tabaša, podsjetio da je u tom predmetu promijenjeno četvoro sudije i pitao zašto je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je Zoran Šapurić osuđen na 14 godina zavora zbog ubistva njegovog sina.

“Pridružujem se krivičnom gonjenju protiv Šapurića. Osjećam se toliko poniženim, a dolazim u sud da čujem istinu. Nemam ništa protiv Vilotijevića i Radulovića, i protiv njih se ne pridružujem krivičnom gonjenju. Pitam se zašto Šapurić, svaki put kada iznese odbranu, ispriča različito. Ovo je planirano i organizovano ubistvo iz krvne osvete, zbog sukoba porodica Vilotijević i Radulović. U moju kuću je došao Mijo Zečević, koji ne smije da svjedoči u sudu jer je protiv njega raspisana potjernica.

Ispričao je da kada je moj sin Milutin pao na pod kafane, Šapurić mu je prišao, držeći pištolj u rukama, zatim psovao i galamio iznad njega. Kada je ubijen moj sin, skinuli su jaknu sa njega i nijesu je odnijeli u bolnicu, nego je bačena šest kilometara dalje i to u Kličevu, ispred prodavnice Đurovića, a ovo se desilo u Kočanima”, izjavio je Kankaraš.

Od niklovanog telefona neko pomislio da je pištolj?

Optuženi Šapurić je već dva puta osuđivan na 14 godina robije zbog ubistva Kankaraša, dok je na pet godina zatvora osuđen Srđan Radulović zbog ranjavanja Marka Vilotijevića. Po žalbi advokata i tužioca, Apelacioni sud je ukinuo presudu i suđenje je krenulo četvrti put iz početka.

Optuženi je juče kazao da je te noći imao niklovani mobilni telefon, pa se možda nekome možda učinilo da je to pištolj. Rekao je da se na ulaznim vratima kafane te noći sreo sa Vilotijevićem

“Potegao je pištolj bez ikakvog povoda. Uhvatio sam ga za ruke pa smo se počupali i pali. Iza sebe, van kafane, čuo sam dva-tri pucnja. Tada sam pustio Vilotijevića i kada sam se okrenuo ispred kafane sam vidio Mirka Mikovića ispred ulaza da drži pištolj. Držao je veliki crni pištolj, nalazio se naspram ulaznih vrata, a ruku u kojoj je držao pištolj je spuštao ka zemlji.

Nakon što sam ušao u kafanu da pomognem ranjenom Kankarašu, ispred kafane sam čuo da su ispaljena dva-tri hica”, tvrdi Šapurić

Srđana Radulovića sam vidio na sedam-osam metara od ulaza kafane, držao je automatsku pušku i kretao se prema kafani. Te večeri, nisam imao oružje, nijesam pucao, niti sam ubio Kankaraša. Što sam se više pravdao i kleo u grob svoga brata, mene su sve više napadali. Radulović je u desnoj ruci držao automatsku pušku, čija je cijev bila okrenuta ka zemlji, ispružena niz desnu nogu. Nijesam kriv za smrt Kankaraša. Dobro se zna da ga je ubio Mirko Miković”, kazao je Šapurić u odbrani.

Sudija Tabaš zatražio je da optuženi objasni razlike u svojim iskazima koje je dao u istrazi...

“Morao sam da ćutim jer nemam brata. Znam da sam ranije drugačije davao odbranu. Inspektori za krvne delikte Čedo Kovačević i Raičević su tražili od mene da kažem koga sam ja to sprečavao da ne puca i koji je taj mladić koji je imao u rukama pušku. Sada mogu da kažem da sam sprečavao Srđana Radulovića da puca iz automatske puške nakon što smo teško ranjenog Kankaraša ubacili u auto.

Uhvatio sam Radulovića za ruku i rekao: 'Ajde bježi odavde, šta će ti ovo'. Te noći nijesam vidio da je Radulović pucao iz puške. Nakon što sam ušao u kafanu da pomognem ranjenom Kankarašu, ispred kafane sam čuo da su ispaljena dva-tri hica”, tvrdi Šapurić.

Loši odnosi među porodicama

Optuženi Srđan Radulović ponovio je da te januarske noći nije vidio Zorana Šapurića, ali da je ispred kafane pucao uvis iz automatske puške. “Ja sa Markom Vilotijevićem nisam nikada imao sukob, ali naše porodice su u lošim odnosima. Dok sam se te večeri nalazio u kafe baru 'Dodž' u Nikšiću, prije događaja u kafani 'VS', vidio sam Vilotijevića, ali sa njim te večeri nijesam razgovarao, niti ikada, niti bih, jer naše porodice ne govore već 30 godina”, rekao je Radulović.

Marko Vilotijević je ponovio da ga je Radulović ranio hicima iz automatske puške dok je stajao na ulaznim vratima kafane, a da je Radulović bio ispred lokala. On je tvrdio da se teško ranjen vratio u kafanu, te da je oslonjen na šank vidio da je Šapurić, držeći pištolj u obje ruke, ispalio dva – tri hica, koji su usmrtili Kankaraša.

“Sa Šapurićem sam bio u dobrim odnosima sve dok nije oženio rođenu sestru Srđana Radulovića. Unazad nekoliko godina prije ovoga događaja u kafani 'VS', Radulović je pucao na mene i moju majku, i tada me ranio, i za ovo djelo je pravosnažno osuđen.

Porodice Vilotijević i Radulović nijesu u dobrim odnosima od 1986. godine. Meni su dva strica ubijena, a moj otac je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Radulovića. Nakon pucnjave u kafani 'VS' nabavio sam pištolj radi lične zaštite”, kazao je Marko Vilotijević.

Galerija

Bonus video: