“Bombe sam dirao kao dijete, otuda i tragovi”

Kadić je rekeao da sa Mušovićima nije imao nikakvih problema i da mu nije jasno zašto su predstavili da su sa njim
552 pregleda 5 komentar(a)
Amar Kadić, Foto: Jadranka Ćetković
Amar Kadić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 28.06.2018. 09:24h

Bjelopoljac Amar Kadić (24) rekao je da nije aktivirao bombu na terasi porodične kuće komšije Bilsena Mušovića, u naselju Zaimovića Livade u januaru 2012. godine.

On je to izjavio juče u Osnovnom sudu, pred kojim odgovara zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava.

Njegov trag izvučen je iz registra o DNK vještačenju, nakon što je DNK analizom utvrđeno da je držao osigurač bombe koja je u julu prošle godine bačena na stepenište kuće sugrađanina Bojana Konatara, za šta mu se pred istim sudom sudi u odvojenom postupku.

Činjenicu da se njegov trag nalazio na bombi, Kadić je obrazložio time da vjerovatno potiče iz vremena kada je kao dijete od sedam godina imao “kontakte sa nekim predmetima, između ostalog sa jednim za koji je mislio da je bomba”.

Istakao je da sa Mušovićima nije imao nikakvih problema i da mu nije jasno zašto su predstavili da su sa njim, navodno, imali neki problem 2007. godine, kada je on imao samo 13 godina, čega se i ne sjeća.

“Naše porodice su se uzajamno posjećivale, i kada su bile žalosti i radosti”, kazao je Kadić.

Objasnio je da je srednju školu završavao u Sarajevu, da je kući bio tokom raspusta, a da kući nikada nije kasno dolazio, jer se “red u kući znao i tada kao i danas, kada je oženjen i ima dijete”.

Bilsenova kćerka Lejla Mušović je ispričala da se sjeća da je 2007. godine, Amar ošamario njenog mlađeg brata D.M. koji je tada imao 4 godine.

“Sa terase kuće preko puta na nas su vikali Amar i njegov brat tjerajući nas odatle, a potom je Amarov brat ošamario mog malog brata i mi smo uplakani pošli kući i sve ispričali majki. Kada je uveče došao otac sa posla i čuo šta se desilo, odmah se uputio niz ulicu gdje je sreo Amara i ošamario ga. Te večeri Amar je cijelo naselje digao na noge, govoreći ‘sve ću vas pobiti’ i ‘baciću vam bombu’”, ispričala je Lejla, dodajući da njena porodica nikada sa drugim ljudima nije imala bilo kakvih problema ili svađa.

Ona je, kao i njena majka Dženita, ispričala da od žive u stalnom strahu. Dženita Mušović je kazala da zbog toga i danas pije tablete za smirenje. Ona nije bila svjedok događaja.

Prema optužnom predlogu, Kadić je, u noći između 17. i 18. januara 2018. oko 2.30 u mjestu Zaimovića Livade, ispred kuće Bilsena Mušovića donio ručnu bombu M 52, aktivirao je i bacio na terasu u vrijeme dok su se Mušovići nalazili u kući, ugrožavajući njihovu sigurnost.

Kadić je prošle godine u istom sudu osuđen na 7 mjeseci zatvora zbog pucnjave u pravcu braće Heldić ispred Kapitola u centru grada, a blaža kazna uslijedila je nakon pomirenja ove dvije porodice. Njegov brat od strica Admir osuđen je tada uslovno 5 mjeseci na dvije godine.

Suđenje se nastavlja 10. septembra.

Bonus video: