Gajović: Najveći problem nedostatak konkurencije

"Crna Gora je uvijek davala odlične boksere, ali uspjesi se mjere medaljama", kazao je Gajović
526 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Gajović, Foto: Savo Prelević
Milorad Gajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2013. 17:23h

Crna Gora ima bokserskih talenata, ali nedostatak jakih mečeva onemogućava njihov kontinuirani napredak, smatra bivši crnogorski bokser Milorad Gajović.

Učesnik Olimpijskih igara (OI) u Pekingu kazao je da se bez poboljšanja stručnog kadra i učešća na jakim međunarodnim turnirima ne može očekivati ni napredak u boksu.

"Sigurno je da ima talenata, mladi bokseri dolaze u sale, treniraju, žele da se oprobaju u boksu. Ranije nije bilo mečeva i revija, što značajno utiče i na rezultate, jer se ne može napredovati sa tri meča godišnje”, rekao je Gajović agenciji MINA.

On je istakao da talenat koji crnogorski bokseri posjeduju nije ispraćen adekvatnim rezultatima.

"Crna Gora je uvijek davala odlične boksere, ali uspjesi se mjere medaljama. Samo tri naša boksera imaju medalje sa svjetskog i evropskog prvenstva (SP i EP). Miodrag Perunović i Nikola Sjekloća imaju medalje sa oba takmičenja, a ja sa evropskog prvenstva", kazao je Gajović.

On smatra da se do kvaliteta najbolje dolazi kvanititetom i da se tek tada mogu očekivati uspješni rezultati na velikim takmičenjima.

"Bez kvaliteta nema ni kvantiteta, ne možemo očekivati medalju ako na neko veliko takmičenje povedemo dva ili tri boksera, dok imamo reprezentacije koje na veliko takmičenje dođu sa deset boraca, a osvoje jednu medalju”, rekao je Gajović.

On je istakao da dodatne probleme stvara novi sistem takmičenja koji se primjenjuje na državnim prvenstvima.

"Sistem takmičenja u kome se seniori početnici bore sa iskusnim seniorima smatram nelogičnim. Ne može neko ko ima jedan meč u karijeri, da boksuje protiv seniora koji ima preko 30 borbi", rekao je Gajović.

On smatra da takav sistem direktno utiče na kvalitet boksa u Crnoj Gori.

"Zbog novog sistema takmičenja na Otvorenom prvenstvu Crne Gore vidjeli smo samo jedan kvalitetan meč, između reprezentativaca Marka Radonjića i Alena Beganovića", kazao je Gajović.

On smatra da Crna Gora može imati predstavnika na sljedećim Olimpijskim igrama (OI), ali da crnogorske borce očekuje težak put do Brazila.

"Optimista sam, ali treba imati u vidu da je konkurencija za plasman na OI žestoka. Kvalifikacije na završni turnir ravne su osvajanju medalje na prvenstvu svijeta. Svojevremeno sam, da bih otišao na OI, morao da izborim plasman među sedam najboljih u Evropi", kazao je Gajović.

On je rekao da je žrijeb na velikim takmičenjima nemilosrdan, ali da u nekim slučajevima može odgovarati crnogorskim bokserima.

“Po novim pravilima na Evropskom prvenstvu (EP) i SP žrijeb je takav da su prvih osam boraca na rang listi istovremeno i nosioci grupa. Oni nemaju težak meč prije polufinala, što je dobro za naše boksere, jer ni jedan od njih nije trenutno među osam, tako da eventualnim plasmanom u četvrtfinale dobijaju priliku da se za medalju bore protiv favorite", rekao je Gajović.

On je kazao da je situacija u Bokserskom savezu Crne Gore (BSCG) daleko od idealne.

"Već četiri godine obavljam funkciju direktora BSCG, ali nijednom do sada nijesam pozvan na Skupštinu. Odluka predsjednika Saveza da me tim potezom odstrani iz boksa meni lično ne smeta, jer nemam nerealne ambicije, ali mi smeta kao sportisti. O mom radu najbolje govore uspjesi i rezultati koje sam postigao", rekao je Gajović.

Gajović je na ameterskom prvenstvu Evrope u finskom Tampereu 2000. bio bronzani, dok je godinu kasnije na Mediteranskim igrama u Tunisu osvojio zlatnu medalju.

Bonus video: