Stanišiću i hakerima stigla optužnica

“Ovo kriminalno udruženje je od 1. juna do 31. avgusta 2012. godine, djelovalo na području Crne Gore"
398 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 16:26h

Vrhovno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv desetočlane kriminalne grupe, za koju se vjeruje da su hakerskim prevarama, prošlog ljeta uspjeli da sa tuđih računa iz inostranstva “skinu” čak 1.186.673 eura.

Optužnica je podignuta protiv organizatora grupe Beograđanina Miloša Čujovića, koji je označen i kao “mozak” računarske operacije, jer je godinama poznat po hakerskim vještinama.

Kao drugi organizator ove kriminalne grupe optužen je Nikola Marković iz Zagoriča i članovi Vidoje Stanišić, Nebojiša Marković, Saša Klikovac, Dragan Kovačević, Bojan Pejović, Radonja Vulević, Boris Petričević i Slađana Medenica.

Zagoričani kupili "hamere" novcem ukradenim iz banaka? >>>

“Ovo kriminalno udruženje je od 1. juna do 31. avgusta 2012. godine, djelovalo na području Crne Gore i radi sticanja protivpravne imovinske koristi. Oni su lažnim prikazivanjem računarskih podataka putem instrukcija za plaćanje sa SWIFT kodovima optuženih, uticalo na računarski sistem nekih banaka u inostranstvu”, piše u saopštenju VDT-a.

Jedan od optuženih: Vidoje Stanišić

Tužilaštvo je došlo do dokaza da je ova grupa ljetos pomoću hakerskog znanja optuženog Čujovića, uspjela da “skine” SWIFT kodove za plaćanje sa deviznih računa, pa su na taj način slali instrukcije i tako transferisali novac iz inostranstva na njihove račune u Crnoj Gori.

Prve računarske malverzacije ove gupe primijetili su u platnom prometu CKB-a, jer im je bilo sumnjivo kako to da optuženi Stanišić i drugi gotovo svakodnevno dolaze da podižu novac.

Pomoću tig kodova, optužena grupa uspjela da sa tuđih računa na svoje prebacuje iznose od 2.000 do 15.000 eura, pa se vjeruje da su na taj način trenasferisali čak milion i 186 hiljada eura.

“U tom periodu sa svojih računa uspjeli su da podignu 223.515, 97 eura, dok je preostali novac blokiran na deviznim računima optuženih po nalogu tužilaštva”, saopštilo je VDT.

Grupa iz Zagoriča uhapšena je u posljednjim danima avgusta prošle godine, a inspektori Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala prikupili su dokaze kako je djelovala grupa ali i kako su tokom ljeta novac nemilice trošili na provod i kupovinu džipova i automobila.

Galerija

Bonus video: